startstop

Omladená Škoda Fabia zažije premiéru v Ženeve!

Ženevský autosalón je čochvíľa tu a automobilky pomaly odhaľujú ich naplánované premiéry. Ani česká Škoda nie je žiadnou výnimkou, pretože jednou z jej najhlavnejších premiér bude facelift obľúbeného modelu Škoda Fabia.

Ani sa mi nechce veriť, že Fabia je tu s nami už 18 rokov. Áno, Škoda Fabia vzišla prvý raz z výrobnej linky v roku 1999. Pamätám si veľmi dobre, keď k nám prišla na trh. Mal som vtedy sedem rokov a toto milé autíčko pre mladých aj starých, s rodinami či bez, sa mi veľmi páčilo (snáď okrem karosárskeho variantu sedan). Zrazu boli okolo mňa samé “fabky” a ja som si postupne začal uvedomovať jej dôležitosť.

Ubehlo skoro 20 rokov a z Fabie sa stal druhý najpredávanejší model značky. Dnes už tak s istotou môžeme povedať, že Škoda Fabia je pre automobilku jednou z najhlavnejších postáv v jej dejinách. Približne 4 000 000 predaných kusov hovorí samo za seba, pričom súčasnej tretej generácie sa dovedna predalo približne 500 000 kusov. To z nej robí celosvetového lídra v predajnosti vo svojom segmente.

Čo si ale pre nás prichystali dizajnéri tentokrát?

Zmeny v exteriéri aj interiéri

Dizajn sa v zásade veľmi nezmenil, omladená Škoda Fabia však predsa len prichádza s jemnými úpravami. Zmenou prešli predné aj zadné svetlomety. Tie predné dostali nové štíhlejšie línie a zadné budú po prvý raz dodávané s LED technológiou. Okrem toho, grafika zadných svetiel v tvare písmena “C” bude údajne vynikať viac ako kedykoľvek predtým. Nová je aj maska chladiča či predný nárazník.

Ani interiér se nevyhol zmenám. Škoda Fabia teraz v sebe ukrýva nové dekorácie a materiály, s ktorými prichádza aj redizajnovaný prístrojový panel. Novétaktiež sedadlá s kontrastnými farbami a elektricky ovládané a vyhrievané spätné zrkadlá. Príjemnou novinkou je elektrické ovládanie všetkých okien na jedno stlačenie (predtým len u vodiča).

Jeden liter a tri valce

Keďže Škoda Fabia s naftovými motormi nezožala úspech, Škoda sa rozhodla vybaviť svoj facelift len štyrmi benzínovými agregátmi s obsahom 1,0-litra. Pod kapotou bude “vrčať” známy trojvalec a jeho výkon sa bude pohybovať v rozmedzí od 60 do 100 konských síl. Na výber budú dva motory bez priameho vstrekovania paliva (MPI) s výkonom od 60 do 75 koní a dva s priamym vstrekovaním (TSI) s výkonom od 95 do 110 koní. Motory TSI budú disponovať  filtrom pevných častíc a najsilnejší variant si bude možné objednať aj s automatickou 7-stupňovou DSG prevodovkou.

Bezpečnosť prvoradá

Mnohé asistenčné systémy boli donedávna výsadou vozidiel vyšších kategórii. Trend sa však zmenil, a tak aj Škoda Fabia prichádza s radou bezpečnostných prvkov. Chýbať nebude sledovanie mŕtveho uhla (Blind Spot Detection), asistent sledovania premávky za vozidlom (Rear Traffic Alert System) či svetelný asistent (Light Assist), ktorý automaticky prepína medzi stretávacími a diaľkovými svetlami.

Inovácie aj v oblasti médii

Škoda Fabia sa posunula smerom vpred aj v oblasti médii a konektivity. Všetky multimediálne systémy po novom disponujú 6,5 palcovým displejom, USB portom, Bluetooth technológiou či čítačkou pamäťových kariet. Swing Plus a Amundsen taktiež zahŕňajú funkciu SmartLink+, čo znamená, že pomocou aplikácie MirrorLink® sa Vám na displeji infotainmentu objaví presné zobrazenie obrazovky z Vášho smartfónu. K telefónu sa pripojíte pomocou Apple CarPLay alebo Android Auto. Ak si priplatíte za navigáciu, určite oceníte tzv. “Online Traffic System”, ktorý Vám podá aktuálne dopravné informácie a prípadnú dopravnú zápchu tak budete vedieť s prehľadom obísť.

Okrem iného

Škoda Fabia však neprichádza len s vyššie spomenutými prvkami. Dizajnéri nezabudli ani na praktické riešenia, v Škode označované ako “Simply Clever”. Aj vďaka nim je u zákazníkov “škodovka” taká obľúbená. V novej “fabke” sa tak napríklad nachádza škrabka na námrazu umiestnená na veku palivovej nádrže, pomocou ktorej môžete odmerať hĺbku dezénu na pneumatikách, USB port pre zadných cestujúcich, či v predĺženej karosárskej verzii aj prenosná LED lampa. To všetko, aj mnoho iného, Vás čaká v novej Škode Fabia.

Veľa šťastia

Škoda Fabia sa teší svojej obľube hlavne pre jej širokospektrálne využitie. Či už ste slobodný mládenec, mladý pár zakladajúci si rodinku či nebodaj seniori v dôchodkovom veku, toto milé vozidlo si k Vám cestu určite nájde. Predávať sa začne v polovici roka 2018 a my Vám prajeme veľa šťastných chvíľ a tisíce kilometrov bez nehody!

 

 

Exit mobile version