Domov News Už len toto nám chýbalo. V Leopoldove otvorili prvú čerpaciu stanicu na…

Už len toto nám chýbalo. V Leopoldove otvorili prvú čerpaciu stanicu na…

V Leopoldove dnes otvorili prvú čerpaciu stanicu s palivom B30 na Slovensku.

Biopalivá ako nafta B30 podľa Združenia pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB) výrazne redukujú podiel skleníkových plynov v doprave, pomáhajú znižovať závislosť Slovenska na dovoze ropy a prispievajú k sebestačnosti vo výrobe kŕmnych surovín.

Podľa údajov ZVVB cestná doprava na Slovensku v minulom roku zodpovedala za viac ako štvrtinu celkového množstva vyprodukovaných emisií skleníkových plynov. Dekarbonizáciu v sektore dopravy a napĺňanie ambicióznych klimatických cieľov pomáhajú práve biopalivá. Podľa Roberta Spišáka, predsedu predstavenstva spoločnosti MEROCO, a.s., ktorá je členom Envien Group, je využívanie biopalív nielen ekologickejšie riešenie, ale tiež nám pomáha znižovať závislosť na dovoze ropy, a súčasne produkuje významné množstvá vysoko proteínových kŕmnych surovín pre slovenských farmárov.

„Ročne vyrobíme na Slovensku približne 260 tisíc ton biopalív a zhruba 220 tisíc ton kŕmnych surovín. V praxi to znamená, že o toľko menej fosílnych palív a kŕmnych surovín musíme dovážať,“ hovorí Robert Spišák. Výroba samotných biopalív je podľa Združenia pre výrobu a využitie biopalív bezodpadová.

nafta B30

Trh vytvára alternatívy, o budúcnosti rozhodne spotrebiteľ

To, že pre štáty je dôležité mať alternatívne zdroje potvrdzuje aj situácia, ktorú spôsobila vojna na Ukrajine. ,,Diverzifikácia zdrojov prispieva k zvýšeniu energetickej bezpečnosti, čo sa v aktuálnej situácii ukazuje ako mimoriadne dôležité. Zároveň si musíme uvedomiť, že nákladná doprava je značným zdrojom emisií. Dnes neexistuje riešenie, ktoré dokáže plnohodnotne nahradiť spaľovacie motory. Ak to myslíme s ochranou životného prostredia vážne, musíme využívať všetky ekologickejšie alternatívy, medzi ktoré patria aj biopalivá“, povedal Jaroslav Kmeť, štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby, ktorý sa zúčastnil predstavenia výroby a využitia biopalív v Leopoldove.

Klasická nafta obsahuje 7% biozložky a benzín 9% bioetanolu. V Leopoldove môžu motoristi natankovať aj moderný ekodiesel s označením B30, ktorý obsahuje 30% podiel biozložky. „Nafta B30 prináša v porovnaní s bežnou naftou emisnú úsporu vyššiu ako 16 percent“, vysvetľuje Robert Spišák. ,,Spaľovaním paliva B30 v 74-člennej flotile osobných áut, ktoré máme vo firme, ušetríme ročne až 39 ton emisií CO2.“  

Surovinou na výrobu paliva B30 sú najmä rastlinné oleje. Využívajú sa aj použité kuchynské oleje a tuky, ktoré tvoria približne 25 % zo vstupných surovín. Biopalivá nemajú zvrátiť orientáciu na elektromobilitu, ale ponúknuť motoristom ďalšiu alternatívu, ako znižovať svoju uhlíkovú stopu.

Tankovať naftu B30 nemôžete do každého motora

To, či je nafta B30 vhodná pre váš vznetový motor, zistíte na uzávere palivovej nádrže alebo v prevádzkovej príručke. Tankovať palivo B30 umožňujú napríklad moderné naftové motory automobilov koncernu Stellantis, čiže vozidiel značiek Peugeot, Citroen, Opel alebo DS. Okrem ekodieselu pre osobné autá na Slovensku vyrába spoločnosť MEROCO, a. s. aj palivo B20 určené pre traktory, či stopercentnú bionaftu B100, ktorá je určená pre moderné kamióny a autobusy.

Cena tohto biopaliva v porovnaní s klasickou naftou nižšia zatiaľ nie je. Kým štát nejakým spôsobom tankovanie B30 nezvýhodní, pôjde zatiaľ iba o osobnú aktivitu a zodpovednosť motoristov a firiem, ktorým záleží na znižovaní svojej uhlíkovej stopy.

Prevádzkovateľom čerpacej stanice, ktorá sa nachádza asi pol minúty cesty autom z diaľnice D1 smerom na Hlohovec, je spoločnosť Solar 2009. Ide o čerpaciu stanicu bez obsluhy, je teda otvorená nonstop.

Pravda o prémiových palivách. TOTO o nich musíte vedieť

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.7 / 5. Počet hodnotení 66

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVeľký test zimných pneumatík – ak sa nechcete zabiť, týmto čínskym šmejdom sa vyhnite
Nasledujúci článokAudi oslavuje 10. narodeniny RS Q3 limitovanou edíciou

3 COMMENTS

    • A budeme k obedu chlípať biopalivá
      ,namiesto toho aby sme sadili potraviny,ktoré nás zachránia od hladu☹

  1. Nemáte tam chybu? Veta: „Znižovať dekarbonizáciu v sektore dopravy“ znamená zvyšovať uhlíkový dopad dopravy a to asi nechcete…

Comments are closed.