Domov Elektromobilita Oplatí sa Mercedesu takáto recyklácia dizajnu? Predstavuje EQE SUV

Oplatí sa Mercedesu takáto recyklácia dizajnu? Predstavuje EQE SUV

Ešte sme sa nestihli poriadne zoznámiť s Mercedesom EQS SUV a už tu máme jeho kompaktnejšieho brata EQE SUV. Čo všetko prináša?

Mercedes EQE SUV je dlhé 4863 mm, široké 1940 mm a vysoké 1686 mm. Rázvor s dĺžkou 3030 mm je o 90 mm kratší ako v prípade EQS SUV.

Mercedes EQE SUV sa bude predávať v štyroch výkonových verziách. Základ tvorí EQE 350+ SUV s pohonom zadných kolies, elektromotorom s výkonom 292 koní a krútiacim momentom 565 Nm. Variant s pohonom všetkých kolies bude dosahovať rovnaký výkon, avšak krútiaci moment bude vyšší, až 765 Nm. Výkonnejšia verzia EQE 500 4MATIC SUV bude mať 408 koní a 858 Nm. Všetky uvedené verzie budú používať 400V elektrickú sieť a nabíjací výkon max. 170 kW. Dojazd bude na úrovni od 460 do 590 km.

AMG hneď od začiatku

Mercedes hneď od začiatku predstavuje aj dve AMG verzie. AMG EQE 43 4MATIC SUV má výkon 476 koní a 858 Nm. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 4,3 sekundy a vyvinie najvyššiu rýchlosť 210 km/h. Vrcholná verzia AMG EQE 53 4MATIC+ SUV disponuje výkonom 626 koní a krútiacim momentom 950 Nm (687 koní a 1000 Nm s paketom AMG Dynamic Plus). To zabezpečí tomuto SUV zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy a najvyššiu rýchlosť až 240 km/h.

Vzduchový podvozok aj riadenie zadných kolies

Lítium-iónový akumulátor v EQE SUV pozostáva z desiatich modulov. Mercedesom vyvinutý softvér na manažovanie akumulátora umožňuje aktualizácie vzduchom (OTA). Vďaka nim zostane manažment energie aktuálny počas celého životného cyklu. Mercedes EQE SUV bude už v základnej výbave vybavený množstvom bezpečnostných a asistenčných systémov. Menujme napríklad aktívny asistent brzdenia, aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, parkovací balík s cúvacou kamerou a asistent sledovania povolenej rýchlosti.

Za príplatok môže byť toto elektrické SUV vybavené vzduchovým pružením AIRMATIC s kontinuálne nastaviteľným tlmením ADS+ a riadením zadnej nápravy s maximálnym uhlom natočenia kolies 10 stupňov. V prípade vzduchového podvozka bude možné svetlú výšku meniť v rozsahu 30 mm.

MBUX nesmie chýbať

Mercedes EQE SUV je ďalším vozidlom zo Stuttgartu s obrazovkou MBUX. Tri displeje sa plynulo spájajú do seba, čím vzniká pás obrazovky so šírkou viac ako 141 centimetrov. Spolujazdec má v EQE SUV za príplatok k dispozícii displej s technikou OLED s uhlopriečkou 12,3 palca a s vlastným používateľským rozhraním. Systém používa inteligentnú logiku blokovania založenú na kamere, ktorá dokáže rozpoznať, či sa vodič pozerá na displej spolujazdca. V takom prípade systém z bezpečnostných dôvodov automaticky stlmí dynamické obsahy, ako napríklad video.

Tepelné čerpadlo ako súčasť sériovej výbavy

Tepelné čerpadlo bude súčasťou štandardnej výbavy. Systém odpadové teplo z elektrického pohonu (invertor a elektromotor) a vysokovoltového akumulátora využije na vyhrievanie interiéru. Výrazne sa tak zníži potreba elektrickej energie akumulátora na kúrenie a zvyšuje sa dojazd. Ďalšou príjemnou a efektívnou funkciou je predklimatizovanie. Automatická klimatizácia THERMATIC s dvoma klimatizovanými zónami je súčasťou sériovej výbavy, na želanie je k dispozícii systém Thermotronic so štyrmi zónami.

Mercedes EQE SUV sa bude vyrábať v americkej Alabame, prvé kusy by sa k zákazníkom mali dostať pravdepodobne v lete 2023.

World Premiere of the New EQE SUV

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Honda Civic Sport – Našli sme dokonalé auto?
Nasledujúci článokLetné a zimné pneumatiky, máte v tom jasno?