Domov News Hyundai N oslavuje 5 rokov. Vieme, koľko ich jazdí po Slovensku

Hyundai N oslavuje 5 rokov. Vieme, koľko ich jazdí po Slovensku

Hyundai v týchto dňoch oslavuje 5. výročie od uvedenia svojich výkonných N modelov na európsky trh.

Vozidlá Hyundai N za toto obdobie dosiahli nespochybniteľné úspechy u odbornej aj laickej verejnosti, ktoré prekonali všetky prvotné očakávania automobilky. Svedčia o tom nielen dosiahnuté predajné čísla, množstvo ocenení, ale aj vytvorenie silných fanúšikovských komunít, tzv. N-tuziastov, ktorých každoročne hostí aj slovenský importér značky na špeciálnych N podujatiach.

Suverénne najpredávanejší hothatch na Slovensku

Koľko N-iek teda po piatich rokoch predaja jazdí po slovenských cestách? Podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu SR ich bolo ku koncu septembra 2022 predaných už takmer tristo. Z 296 N vozidiel pripadá 262 na model i30 N, ktorý sa vyrába v Čechách. 29 registrácií má na konte kompaktný i20 N a prvých zaregistrovaných 5 kusov zaznamenala aj zatiaľ posledná N novinka, model KONA N.

Z tohto počtu 180 kusov tvorí i30 N s karosériou hatchback a 82 kusov verzia fastback. Najobľúbenejšou farbou slovenských zákazníkov je charakteristická „šmolková“ Performance Blue (95 ks), ktorú nasledujú sivá Shadow Grey (54 ks) a čierna Phantom Black, resp. biela Polar White (po 32 ks). Zaujímavosťou je, že 44 z týchto vozidiel si majitelia vybavili panoramatickým strešným oknom. Za prvých deväť mesiacov roka 2022 pribudlo na slovenských cestách už 37 vozidiel i30 N.

Existuje cena, ktorú by nevyhral?

Niet sa čo čudovať, že i30 N je najoceňovanejším z aktuálnej trojice N modelov, ktoré sa predávajú v Európe. Už v roku 2018 získal i30 N ocenenie Game Changer Award podľa prestížneho britského magazínu Autocar a bodoval aj v nemeckej ankete Auto Bild Sports Cars Award. Úspechy a ocenenia prichádzali aj v ďalších rokoch, napr. Best Hot Hatch v cenovej kategórii 22 až 27-tisíc libier podľa The What Car v Spojenom kráľovstve (2019) a dvojnásobná obhajoba ocenenia Auto Bild Sports Cars Award v Nemecku (2019, 2020). Na Slovensku sa i30 N dlhodobo teší obrovskej popularite medzi zákazníkmi a v subsegmente hot-hatchov je najpredávanejším autom. Od roku 2018 sa i30 N popri hatchbacku predáva aj v karosárskej verzii fastback, čo ešte zvyšuje možnosti výberu pre zákazníkov. Na Slovensku sa o šírenie dobrého mena i30 N úspešne stará aj jeho ambasádor, automobilový pretekár Maťo Homola.

Konkurenciu hľadá čoraz ťažie

V poradí druhým modelom, ktorý sa môže pýšiť logom a schopnosťami N, je kompaktný hatchback i20 N, ktorý Hyundai predstavil na jar roku 2021. Ku koncu septembra 2022 si túto vreckovú raketu, ako často i20 N fanúšikovia označujú, prevzalo už 29 majiteľov na Slovensku. Aj v tomto modeli s výkonom 150 kW (204 koní) je najobľúbenejšou farbou modrá Performance Blue (19 ks), ktorá je však takmer v tretine prípadov ozvláštnená dvojfarebným prevedením so strechou v čiernej Phantom Black farbe (6 ks). Druhou najčastejšou farbou i20 N predaných u nás je červená Dragon Red Pearl (4 ks). Najčastejšie vyberanou príplatkovou výbavou je Techno Pack s integrovanou navigáciou s 10,25-palcovým displejom, službami konektivity, vyhrievanými prednými sedadlami a prémiovým audiosystémom BOSE, po ktorom siahlo až 17 z 29 majiteľov.

Aj Hyundai i20 N už stihol nazbierať niekoľko ocenení, k tým najprestížnejším určite patrí titul Car of the Year 2021 vo výročnej ankete britského magazínu Top Gear.

Vlažný začiatok…

Tretím a nateraz najnovším členom európskej N-rodiny je prvý výkonný SUV crossover z dielne Hyundai, model KONA N. Stále čerstvá novinka si stihla ku koncu septembra 2022 pripísať na svoje konto zatiaľ 5 registrácií. Aj keď ide zatiaľ o malú štatistickú vzorku, ako top exteriérová farba sa zatiaľ ukazuje bledo-modrá Sonic Blue (3 ks).

Príbeh bude pokračovať

Aká budúcnosť čaká N modely? Hyundai to naznačil vo svojej prezentácii v júli tohto roka, keď predstavil dvojicu konceptovRN22e dizajnovo vychádzajúci elektrického sedanu IONIQ 6 a vodíkový hybrid s retro-futuristickým dizajnom N Vision 74.

Prvým skutočným sériovým elektrickým N-kom však bude IONIQ 5 N. Svetová premiéra tohto vozidla je plánovaná na rok 2023. Prvé kusy by sa na Slovensku mohli objaviť už na prelome rokov 2023 a 2024.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokUž čoskoro sa dočkáme novinky od Sony Honda Mobility
Nasledujúci článokAudi RS 3 performance edition – pokorí magickú rýchlosť a zobrazí ju svetlami