startstop

Abarth 500e oficiálne: agilné elektro so zvukom benzínu

Abarth 500e je prvým elektromobilom značky. Dostáva elektrické pohonné ústrojenstvo koncernu Stellantis, generátor zvuku a lepšie rozloženie hmotnosti.

Okrem toho má dlhší rázvor a lepší priebeh krútiaceho momentu, čo je vzhľadom na elektromotor pochopiteľné. V Abarthe príliš neexperimentovali. Zobrali koncernový elektromotor s výkonom 155 koní a najvyšší krútiacim momentom 235 Nm a natlačili ho do malého pôdorysu Fiatu 500. Vzhľadom na športové ambície Abarthu sa výkon možno zdá menej oslnivý, ale tejto malej škatuľke to stačí na to, aby v rámci okreskových rýchlostí bola na tom v pružnom zrýchlení lepšie ako benzínový Abarth 695.

Agilnejší

Tak napríklad z 20 na 40 km/h je elektrický Abarth o sekundu rýchlejší, zrýchlenie zo 40 na 60 km/h je záležitosťou 1,5 sekundy a o sekundu skôr dosiahne aj rýchlosť 100 km/h zo 60 km/h. Na testovacej trati Abarthu je elektromobil o viac než sekundu rýchlejší ako benzínová verzia. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 7 sekúnd. Maximálnu rýchlosť značka neuvádza.

Abarth 500e ponúkne vodičovi tri jazdné režimy – Turismo, Scorpion Street a Scorpion Track. Ten prvý bude mať o čosi priškrtený výkon, aby sa dosiahol dlhší dojazd. Batéria má kapacitu 42 kWh. Na rýchlonabíjačke sa dá vozidlo nabíjať výkonom 85 kW. Na dosiahnutie 80 % nabitia batérie tak postačí čas 35 minút.

Pre Abarth bol zvuk motora a výfukov vždy mimoriadne dôležitý. Aby s nástupom elektromobility zákazníci Abarthu nezostali ochudobnení o zvukový zážitok benzínových motorov, elektromobil dostal čo najvernejší generátor zvuku reprodukujúci zvuk benzínového motora. Funkciu umelého zvuku je, samozrejme, možné kedykoľvek deaktivovať.

Scorpionissima

Abarth 500e vstúpi na trh hneď aj v limitovanej edícii Scorpionissima. Vznikne v počte 1949 kusov, čo symbolizuje rok “narodenia” značky Abarth.  Vynikne 18-palcovými diskami kolies z ľahkých zliatin, farbou Acid Green alebo Poison Blue, sedadlá potiahnuté Alcantarou s logom škorpióna, 10,25-palcovou dotykovou obrazovkou multimediálneho systému, bezdrôtové pripojenie Apple CarPlay a Android Auto, 360-stupňovým parkovacím systémom či prémiovým audiosystémom od značky JBL.

K prvým zákazníkom sa Abarth 500e dostane v prvej polovici budúceho roka. Dojazd ani cenu zatiaľ Abarth nezverejnil.

Exit mobile version