Domov News Posteľ, kuchynka aj sporák. Mercedes EQT Marco Polo je koncept elektrického mikro...

Posteľ, kuchynka aj sporák. Mercedes EQT Marco Polo je koncept elektrického mikro karavanu

Mercedes systematicky elektrifikuje všetky svoje modelové rady, čo zahŕňa aj riešenia elektrickej mobility pre odvetvie kompaktných kempingových vozidiel. Najnovším konceptom EQT Marco Polo automobilka ukazuje plne elektrický plnohodnotný mikro karavan založený na modeli EQT. Sériová verzia by mala byť predstavená v druhej polovici roku 2023.

Koncept Mercedes EQT Marco Polo je založený na variante EQT s dlhým rázvorom. Výbava konceptu zahŕňa vysúvaciu strechu so strešnou posteľou. Vďaka nožnicovému dizajnu je možné výsuvnú strechu ľahko zdvihnúť. Strešné lôžko má priestor na spanie, ktorý meria 1,97 metra x 0,97 metra. Bodovo elastický kotúčový pružinový systém okrem iného zaisťuje vysokú úroveň pohodlia pri spaní. V zadnej časti sa nachádza ďalšie skladacie lôžkové zariadenie s rozmermi 2 metre x 1,15 metra.

Kuchynka s obývačkou

Priamo v druhom rade sedadiel za sedadlom vodiča sa nachádza prvok so zapusteným umývadlom a 16-litrovou kompresorovou chladiacou skrinkou. Vstavaný zásuvkový systém ponúka dostatočný úložný priestor pre kempingové príslušenstvo. K dispozícii je tiež indukčná varná doska a zásuvka, ktorú je možné vytiahnuť pomocou flexibilného odnímateľného plynového sporáka, takže existujú dve možnosti varenia. Na pravej strane vozidla je výklopný stôl, ktorý je elektricky výškovo nastaviteľný. Okrem toho sú tu zabudované ďalšie odkladacie priestory.

Premena za 5 minút

Všetky nábytkové doplnky sú navrhnuté tak, aby ich bolo možné z vozidla odstrániť v priebehu 5 minút. Celkovo má vozidlo 7 USB portov, z ktorých jeden je v oblasti vysúvacej strechy a dva v obytnej časti. Budúca verzia EQT s dlhým rázvorom je lakovaná v chrómovo sivej metalíze s kontrastnými prvkami v čiernom lesku. Patria medzi nich aj špeciálne 19-palcové kolesá brúsené diamantom. Ďalšou pútavou vlastnosťou konceptu Mercedes EQT Marco Polo je solárny panel na streche. Táto vymeniteľná batériová jednotka umožňuje dovolenkárom byť energeticky sebestačný po určitú dobu a šetriť dojazd. Prídavná batéria je počas používania uložená v zásuvke na sedadle – ale dá sa ľahko vybrať na nabíjanie vo vlastnom byte alebo dome, alebo dokonca v kempingu.

Medzi ďalšie vychytávky patrí slnečná markíza, ktorá je pripevnená k boku vozidla, a inovatívny systém zatmavenia zadných okien. Záclony či systémy roliet sú tak v tomto v koncepčnom vozidle minulosťou. Voliteľná kuchynská linka je založená na zásuvkovom systéme.

EQT je za rohom

Základná cena za elektrické EQT bude v Nemecku stanovená na sumu približne 50-tisíc eur. Malá elektrická dodávka kombinuje kompaktné vonkajšie rozmery s dostatkom priestoru a zároveň vďaka priestorovo úspornej inštalácii batérie v spodnej časti karosérie s priaznivo nízkym ťažiskom ponúkne takmer rovnakú variabilitu a funkčnosť v interiéri ako konvenčne poháňaná trieda T. EQT je dlhé 4498 mm, široké 1859 mm a vysoký 1819 mm. Neskôr po začiatku predaja bude nasledovať aj verzia s predĺženým rázvorom.

Elektromotor

K dispozícii bude zatiaľ jeden elektromotor s maximálnym výkonom 90 kW (122 koní) a najvyšším krútiacim momentom 245 Nm. Lítium-iónová batéria má využiteľnú kapacitu 45 kWh. V práci, doma alebo na verejných nabíjacích staniciach bude možné EQT nabíjať palubnou nabíjačkou striedavým prúdom rýchlosťou 22 kW. Na rýchlonabíjacích staniciach pomocou jednosmerného prúdu to bude až 80 kW, takže z 10 na 80 % kapacity batérie bude stačiť 38 minút.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMoskvič sa prebúdza zo spánku, budíček nastavuje Čína
Nasledujúci článokFord Ranger prichádza v luxusnej výbave Platinum