Domov News Čo sa to deje? Túto Octaviu si momentálne nenakonfigurujete

Čo sa to deje? Túto Octaviu si momentálne nenakonfigurujete

Obrovský záujem alebo vysoké ceny komodít? Škoda musí dočasne pozastaviť príjem objednávok na jednu špecifickú verziu Octavie.

Za normálnych okolností by automobilka pri vysokom dopyte navýšila produkciu. Ale keďže momentálne nežijeme v úplnom normále, Škoda je nútená dočasne prerušiť príjem objednávok a predávať iba vozidlá, ktoré má momentálne na sklade. Reč je o plug-in hybridnej Octavii iV vrátane špecifikácie RS iV. Ostatných verzií sa toto obmedzenie netýka, takže si môžete nakonfigurovať takú Octaviu, akú len chcete.

Budúcnosť je zatiaľ nejasná

Záujem o vozidlá značky Škoda je najmä v Európe obrovský. Octavie či Fabie sú mimoriadne obľúbené u firemných zákazníkov, SUV modely zasa lákajú najmä súkromné osoby. Česká značka však momentálne nie je schopná plniť všetky objednávky z dôvodu chýbajúcich komponentov, za ktoré môže polovodičová kríza a vojna na Ukrajine. Zatiaľ nemáme žiadne presné informácie o tom, kedy by sa uvedené automobily mali vrátiť naspäť do ponuky.

Natíska sa nám však aj otázka, či prerušenie prijímania objednávok na plug-in hybridnú Octaviu nesúvisí aj s momentálne vysokými cenami lítia. Vysoký dopyt po tejto surovine, ktorá je kľúčovou pre úspešný prechod na elektromobilitu a k dekarbonizácii cestnej dopravy, keďže je kľúčovou súčasťou batérií, zároveň s jej obmedzenou ponukou, spôsobuje, že jej cena sa dostala na historické maximá. To by mohlo výrazne predražiť plug-in hybridnú Octaviu, ktorá sa predsa len pohybuje v nižšom cenovom pásme ako napríklad Enyaq.

Problémy v Číne

Na opačnej strane zemegule, v Číne, má Škoda úplne iný problém. Musí riešiť klesajúci predaj automobilov. Kým v roku 2018 predala Škoda v Číne takmer 350 000 vozidiel, v roku 2021 to bolo iba 55 000 kusov. Na vine nie sú iba dôvody popísané vyššie, ale aj rastúce ceny vozidiel značky Škoda. A domáci obyvatelia už pravdepodobne nie sú ochotní toľko platiť, keď si môžu vybrať z iných, najmä domácich výrobcov, ktorí ponúkajú rovnako kvalitné vozidlá za nižšie ceny. Škoda zatiaľ vyhodnocuje situáciu a pravdepodobne budúci rok padne rozhodnutie, či ďalej zotrvá na čínskom automobilovom trhu. Ak nie, jej aktivity by mohol na seba prevziať Volkswagen. Naopak, Škoda by sa mohla začať viac orientovať na Indiu, kde vyrába model Kushaq.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOtváranie dverí len na základe systému rozpoznávania tváre? Neuhádnete, ktoré auto ho dostane ako prvé
Nasledujúci článokJaponsko ponúka expozíciu, ktorú sa oplatí vidieť