Domov News Japonsko ponúka expozíciu, ktorú sa oplatí vidieť

Japonsko ponúka expozíciu, ktorú sa oplatí vidieť

Japonsko dalo tomuto svetu veľké množstvo áut, ktoré sa aktívne podieľali na vývoji globálneho automobilizmu. Honda je jednou z tých značiek, ktorá si drží svoje renomé až dodnes. A kúsok od Tokia leží múzeum, ktoré ponúka viac než 300 exemplárov tejto značky. Pozor, nejde o iba obyčajné kúsky, sú to skvosty.

Japonsko možno označiť za centrum ázijského automobilizmu. Aj napriek tomu, že dnes vidíme vzostup kórejských a čínskych značiek, Japonsko stále patrí medzi lídrov. Honda ako zástupca mnohých značiek z tejto krajiny prináša už dlhé obdobie na trh pomerne dosť zaujímavých automobilov, ale aj motocyklov. Zbierky, ktoré sú priamo organizované automobilkami preto majú svoje čaro a prinášajú niečo viac ako je to v prípade súkromných zbierok.

Od začiatku až do dnes

Vďaka zbierkam vlastneným priamo automobilkami máme možnosť hlbšie a komplexnejšie vnímať históriu značky a jej vývoj v čase. Bez ohľadu na financie či priestorové možnosti. Rovnako tak môžeme vnímať vývoj dizajnu, techniky a vtedajšieho pohľadu na automobilizmus. Čím viac automobilov v zbierke nájdeme, tým zaujímavejšie je vykreslená cesta značky až do súčasnosti.

Portfólio značky Honda v jej múzeu neďaleko Tokia ukazuje príbeh tejto značky. Moderný komplex Honda Collection Hall stojí už od roku 1998 v areáli pretekárskej trate Mobility Resort Motegi. Viacposchodová budova sa tak stala domovom pre viac než 300 exemplárov. Patria sem automobily, motocykle ale aj technické riešenia, spomienkové predmety a iné artefakty súvisiace s bežným, ale aj motoršportovým životom Hondy.

Oddanosť technike a dizajnu

Nájdete tu detailné opisy monopostov, prototypov, štúdií či pohárov a plagátov, ktoré sprevádzali značku počas 74 rokov existencie. Priestory v Motegi však neprinášajú luxus ako napríklad v prípade múzea Porsche. Japonci ale dbajú na skvelý stav vystavených exemplárov. Vyžaruje z nich skromnosť a neskutočná oddanosť technike a dizajnu. Okrem toho dodáva šmrnc tomuto miestu poloha v horách mimo husto osídlenej oblasti.

V tejto selekcii modelov si vyberie azda každý. Za zmienku stojí napríklad pretekársky špeciál zakladateľa značky Honda. Od tohto pretekárskeho špeciálu ďalej expozícia pokračuje cez prvé koncepty a monoposty slávnych jazdcov až po súčasnosť. Honda Collection Hall taktiež ukazuje motocykle od tých najmenších skútrov až po ostré špeciály MotoGP. Nesmú chýbať ani spomienky na tie najzvučnejšie mená, ktoré reprezentovali značku Honda.

Tešte sa na zákruty

Ak by ste sa niekedy ocitli v Japonsku a konkrétne v Tokiu, iba 2 hodiny autom od vás sa nachádza unikátna expozícia značky, ktorá priniesla svetu automobilov a motocyklov veľa. A bonus navyše, ak sa rozhodnete ísť do Motegi autom, tešiť sa môžete na celkom peknú cestu plnú zákrut. To by malo byť zárukou zážitku ešte predtým, než vstúpite do sveta značky Honda.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokČo sa to deje? Túto Octaviu si momentálne nenakonfigurujete
Nasledujúci článokJe to potvrdené, od januára sa zmenia ceny diaľničných známok