Domov News Jediná na svete. Alfa Romeo Giulia SWB Zagato putuje do Nemecka

Jediná na svete. Alfa Romeo Giulia SWB Zagato putuje do Nemecka

V roku 2021 v rámci osláv stého výročia spolupráce medzi Alfa Romeo a Zagato, ktorá sa začala v roku 1921 s modelom TIPO G1, sa milánsky ateliér rozhodol pripomenúť si toto dôležité jubileum vytvorením nového modelu. Jediný vyrobený kus radikálne upravenej Giulie putuje do zbierky nemeckého zberateľa.

Cieľom projektu Giulia SWB Zagato bolo osláviť súčasnú výrobu Giulie, Stelvia a legendárneho 6-valcového motora, ktorý to najlepšie zo svojich schopností momentálne prezentuje v surovo zbesilej Giulii GTAm. Výsledný produkt však mal byť pretvorený na elegantné kupé s dvojdverovou karosériou, skráteným rázvorom a karosériou z uhlíkových vlákien. Projekt sa okamžite stretol so záujmom nemeckého zákazníka, ktorý bol vybratý spomedzi verných zberateľov vozidiel Zagato, a ktorý má vo svojej zbierke všetky modely značky Alfa Romeo nedávnej histórie, vrátane vzácneho 8C Competizione. Ako fanúšik modelov typu granturismo pravidelne jazdí na Alfe Romeo S.Z. z roku 1990, ale aj na niekoľkých vozidlách značky Aston Martin, ktoré tiež prešli úpravou od spoločnosti Zagato.

Quadrifoglio alebo GTAm?

Dokonalú DNA na krst tejto novej kapitoly v legendárnej histórii dvoch milánskych spoločností a na pridanie ďalšieho nádychu exkluzivity dodala projektu prestavba Giulie Quadrifoglio na špecifikáciu GTAm, aby sa zachovala 6-stupňová mechanická prevodovka prenášajúca krútiaci moment motora na zadné kolesá. Srdcom automobilu je 2,9-litrový motor V6 s dvojitým preplňovaním, poskytujúci výkon 541 koní a krútiaci moment 600 Nm.

Giulia SWB Zagato (short wheelbase – krátky rázvor) Corsa je po dizajnovej stránke prirodzenou evolúciou modelov Alfa Romeo SZ počnúc verziou Codatronca, narodenou v roku 1961, ktorá dominovala svojej triede GT v rokoch 1962 – 1963 až po novšie S.Z., ktorého predná časť inšpirovala dizajn prednej časti kompaktného SUV Tonale. Proces navrhovania dizajnu získal od začiatku podporu aj od Alejandra Mesonera, vedúceho dizajnu Alfa Romeo a jeho tímu. Koncepciu, vývoj a výrobu automobilu však úplne a nezávisle vykonáva milánsky ateliér bez akejkoľvek externej podpory.

Giulia SWB Zagato

Prítomnosť odznaku Alfa Romeo na aute slúži výlučne na popisné a propagačné účely a rozhodnutia Zagato čerpať inšpiráciu z vozidla značky Alfa Romeo. Giulia SWB Zagato bude po fotení na okruhu “La Pista” v Arese oficiálne odovzdaná zákazníkovi, aby zavŕšila dôležitý rok pre Zagato a spečatilo spoluprácu, ktorá v priebehu viac ako 100 rokov viedla k vzniku viac ako 150 modelov s najvyššou zberateľskou hodnotou.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMate Rimac: Bugatti nikdy SUV nevyrobí, ďalej vyvíja bláznivý benzínový motor
Nasledujúci článokA neoficiálny titul najrýchlejšieho auta na svete získava…