startstop

Ani Mercedes, ani BMW, ale toto je elektromobil s najdlhším dojazdom v Európe

Americká značka Lucid spúšťa na vybraných európskych trhoch oficiálny predaj elektromobilu Air Dream Edition.

Prvé vozidlá budú dodané zákazníkom v Nemecku a v Holandsku. V týchto krajinách automobilka minulý rok otvorila aj svoje prvé obchodné zastúpenia. Vozidlo si však môžu objednávať aj záujemcovia z Rakúska, Belgicka, Dánka, Fínska, Talianska, Nórska, Španielska, Švédska, Švajčiarska a Veľkej Británie. Potrebné je zložiť zálohu vo výške 300 eur.

Elektromobil s najdlhším dojazdom

Vozidlo sa ponúka v dvoch výkonových verziách. Prvá dosahuje výkon 933 koní a podľa normovaného cyklu WLTP prejde na jedno nabitie až 883 kilometrov. To z tohto stroja robí momentálne elektromobil s oficiálne najdlhším dojazdom na jedno nabitie. Čas strávený na nabíjačke pritom vôbec nemusí trvať dlho. Keďže automobil používa 900 V elektrickú sieť, dokáže sa nabíjať jednosmerným elektrickým prúdom s výkonom viac než 300 kW. Počas 15 minút státia sa tak auto vie nabiť na prejdenie vzdialenosti 400 km.

Výkonnejší variant Performance má výkon až 1111 koní a udávaný dojazd 799 km. Vďaka tomuto výkonu je Lucid schopný zrýchliť z 0 na 100 km/h už za 2,5 sekundy (menej výkonnej verzii to trvá 2,9 sekundy). Lucid však prekonáva taký Mercedes EQS alebo BMW i7 nielen dojazdom, ale aj cenou. V základnej verzii si totiž treba pripraviť minimálne 218 tisíc eur (uvedená suma je stanovená pre nemecký trh a zahŕňa daň). Neskôr v priebehu roka začne Lucid predávať aj menej výkonné a cenovo dostupnejšie verzie, ktorých cena by mohla klesnúť k sume okolo 100 tisíc eur.

Veľa muziky za veľa peňazí

Lucid Air Dream Edition je vybavený batériou s kapacitou 118 kWh. Ide o luxusnú limuzínu s vonkajšími rozmermi 4975 x 1939 x 1410 mm a rázvorom dlhým 2960 mm. Pohotovostná hmotnosť činí 2435 kg. Vo výbave sa objavujú prvky ako 34-palcový dotykový displej, 21-reproduktorový audiosystém, vyhrievané a ventilované predné sedadlá s masážnou funkciou, panoramatická strecha či súbor asistenčných systémov vodiča zoskupených pod označením DreamDrive. Na vodiča dohliada infračervená kamera, ktorá monitoruje jeho pohyb očí. V prípade zdravotnej indispozície je systém schopný bezpečne odstaviť automobil na krajnici, privolať pomoc a odomknúť vozidlo pre jednoduchší prístup záchranných zložiek k vodičovi.

Exit mobile version