Domov News Najväčšiu automobilovú šou roka 2023 pripravuje Katar, ženevský autosalón sa vráti v...

Najväčšiu automobilovú šou roka 2023 pripravuje Katar, ženevský autosalón sa vráti v roku 2024

Organizátori medzinárodného autosalónu v Ženeve oznámili, že podujatiu v Katare poskytnú plnú podporu a know-how. Zároveň potvrdili, že brány výstaviska Palexpo sa automobilom opäť otvoria vo februári 2024.

Ženevskí organizátori veria, že katarské podujatie, ktoré sa volá GIMS (Geneva International Motor Show) Qatar, môže prilákať do hlavného mesta Kataru okolo 200 000 návštevníkov. Autosalón kontinuálne pokračuje v organizovaní svetovo významných podujatí v krajine, ktorá nedávno hostilo majstrovská sveta vo futbale. Katar je v súčasnosti pre turistov skôr prestupnou stanicou. To chce vláda zmeniť, jej ambíciou je premeniť krajinu na atraktívnu turistickú destináciu a do roku 2030 zvýšiť počet turistov z 2 na 6 miliónov ročne.

Katar

Atrakcie na okruhu aj na púšti

Autosalón sa bude konať v Dohe medzi 5. a 14. októbrom. Bude sa tak prelínať s Veľkou cenou Kataru F1, ktorá je naplánovaná na 6. až 8. októbra. Katar by tak potom mal organizovať autosalón každé dva roky. Tohtoročná výstava bude rozdelená na tri časti. Tradičná statická výstava bude umiestnená v Dauha Exhibition and Convention Center (DECC). Program dynamických jázd a prezentácii sa uskutoční na pretekárskom okruhu Lusail neďaleko Dohy a napokon program terénnych jazdných podujatí sa bude konať v oblasti Sealine. V tejto časti sú vystavovatelia pozývaní, aby si tu zriadili púštne tábory a prilákali tak nadšencov 4×4, ktorých je v krajinách Blízkeho východu naozaj požehnane.

Katar

Veľkosťou sa so Ženevou nemôže porovnávať

Zoznam vystavovateľov zatiaľ nie je známy, no organizátori by ho mali zverejniť už čoskoro. Očakáva sa silná účasť čínskych výrobcov automobilov, ktorí sa v súčasnosti uchádzajú o zvýšenie exportu na zahraničné trhy. Dočkať by sme sa mali aj niekoľkých svetovo významných premiér automobilov, ktoré potom uvidíme na slovenských cestách. Čo sa týka veľkosti, tak centrálne výstavisko v Dohe má päť hál pokrývajúcich dohromady 23 000 metrov štvorcových. Len na porovnanie, 7 hál v ženevskom Palexpe má celkovú rozlohu 105 250 metrov štvorcových.

Hoci sú regióny Blízkeho východu dobre známe svojim vysokým záujmom o veľké SUV s pohonom 4×4, hyperautá a superluxusné modely, organizátori tiež poukazujú na to, že krajina má politiku národnej vízie 2030 podobnú tej európskej, teda s výraznou orientáciou na elektrické vozidlá a budovanie nabíjacej infraštruktúry. O budúcoročnom ženevskom autosalóne sa zatiaľ vie len to, že by sa mal uskutočniť medzi 26. februárom a 3. marcom 2024.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSuzuki oznámilo stratégiu rastu do roku 2030. Toto nás čaká
Nasledujúci článokKolaps BritishVolt je pre Slovensko zdvihnutým varovným prstom