startstop

MINI v USA spravilo vlastný prieskum. Väčšina ľudí stále preferuje…

Manuálna prevodovka je už niekedy ako jednorožec. Väčšina ľudí pri výbere nového vozidla pozerá aj na prevodovku. Kupodivu si veľa z nás myslí, že ovládanie manuálnej prevodovky je základ.

Manuálna prevodovka je prvopočiatočný vynález z čias minulých. Pokiaľ však v dnešnej dobe „naďabíte“ na športové auto s manuálnou prevodovkou, tak to chce, samozrejme, kus praxe a neoľutujete ani jedinú minútu za volantom. Manuálna prevodovka vo vozidlách má stále svoje opodstatnenie, preto sa napríklad aj modely Porsche 911 stále vyrábajú s týmto druhom prevodovky. Aby anglická automobilka MINI dokázala pochopiť zmýšľanie potenciálnych kupujúcich v USA, dala si tú námahu a vytvorila vlastný prieskum. Výsledkom neho boli veľmi zaujímavé odpovede a ukazovatele. Manuál má stále svoje opodstatnenie.

Azda najväčším prekvapením bol výsledok, že manuálnu prevodovku preferuje 63 % všetkých opýtaných, ktorí považujú klasické radenie za obohacujúcu skúsenosť do života. Okrem skúsenosti bol ďalším faktorom faktor zábavy. Paradoxom vyhodnotenia je aj to, že iba 24 % všetkých opýtaných vlastní vozidlo s manuálnou prevodovkou.

Čo sa však týka znalostí, je to o niečo horšie. Takmer až 50 % opýtaných z generácie Z (rok narodenia 1996-2009) a 42 % žien uviedlo, že nevedia, ako správne šoférovať vozidlo s takýmto typom prevodovky. Náplasťou bola aj otázka ohľadom toho, či majú chuť sa naučiť šoférovať s takýmto typom prevodovky, kde odpovedalo 53 % jednohlasne áno. Príjemným potešením však bolo aj to, že takmer dve tretiny opýtaných (67 %) vo veku od 18 do 34 rokov sa chce naučiť šoférovať s manuálnou prevodovkou.

MINI ponúka vlastný kurz

Prieskum chcel poukázať na to, že aj nasledujúce generácie si môžu užiť zábavu za volantom s manuálnou prevodovkou a nie iba sterilnú jazdu s automatom. Na druhej strane, ruku na srdce, tiež by sa nám asi nechcelo ísť tisíce míľ na rovinke cez Arizonu alebo Texas s manuálnou prevodovkou – na to však našťastie existuje tempomat. MINI pre trh v USA ohlasuje návrat manuálnych prevodoviek pre svoje modely Cooper, Cooper S a John Cooper Works.

MINI si pre všetkých záujemcov od februára 2023 pripravilo a otvorilo registrácie do autoškoly MINI Manual Driving School. Kurz ako taký stojí 499 USD.

Exit mobile version