Domov News Rolls-Royce predstavuje Ghost inšpirovaný jantárom

Rolls-Royce predstavuje Ghost inšpirovaný jantárom

Rolls-Royce dnes na pláži pri Kaltene v Lotyšsku odhalil najnovšie majstrovské dielo z programu Bespoke, model Ghost Amber Roads. Novú kolekciu tvorí 12 exemplárov, ktoré sú inšpirované jantárom známym aj ako „zlato severu“.

Jantár je skamenená živica zo stromov a už viac ako 3500 rokov je považovaný za vzácny drahokam. Do sveta sa rozšíril po tzv. jantárových cestách smerujúcich od pobrežia Baltského mora, kde ho voda po búrkach vyplavovala, až k Stredozemnému moru. Pozdĺž týchto ciest sa s ním čulo obchodovalo.

Kolektív pracovníkov programu Bespoke, ktorý pozostáva z dizajnérov, konštruktérov a remeselníkov, sa pri tvorbe modelu Ghost Amber Roads inšpiroval farbami, textúrami a atmosférou tohto vzácneho prírodného materiálu. Na vonkajšie lakovanie karosérie vznikli v rámci programu Bespoke dva nové špeciálne farebné odtiene, ktoré zachytávajú charakteristické teplo a lesk jantáru – medená Lyrical a kombinácia bielej a bronzovej Cornish, ktorá vytvára dvojfarebné vyhotovenie.

Rolls-Royce

Jantár všade kam oko dovidí

Pri otvorení dverí pozdravia posádku Rolls-Royce podlahové lišty s jemným jantárovým podsvietením. Interiér je vyhotovený v tmavej farbe Dark Spice alebo svetlej Seashell s prešívaním v hnedej Armagnac alebo oranžovej Mandarin. Doprostred centrálneho otočného ovládača je vložený leštený kúsok jantáru pre výnimočný hmatový zážitok. Ani v týchto vozidlách nechýba typický prvok v podobe svetielkujúceho stropu Starlight Headliner, ktorý v tomto prípade zobrazuje historické trasy obchodných ciest spájajúcich sever a juh Európy. Ilustrujú ich biele a jantárové svetelné body na koncoch optických vlákien. Strop je vyrábaný výlučne ručnou prácou a jeho skladanie trvá viac ako 18 hodín. Jantárové cesty sú tiež zobrazené na podsvietenom paneli na palubnej doske.

Rolls-Royce

Nicholas Rhodes, dizajnér z programu Bespoke, pri tejto príležitosti poznamenal: „Jantár je výnimočný materiál. Na rozdiel od iných drahokamov ide o skamenelinu, a tak vzniká hmatateľné prepojenie s prehistorickým životom na Zemi. Minimalistický charakter modelu Ghost vytvoril ideálny základ na zachytenie ducha tejto nadčasovosti, jednoduchosti a dlhotrvajúcej krásy. Teší ma, že aj tieto umelecké diela z programu Bespoke budú pôžitkom pre svojich majiteľov, keď s nimi vyrazia na cesty a dobrodružstvá naprieč kontinentom.

Rolls-Royce

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOjedinelé Ferrari Testarossa, ktoré sa len tak nevidí
Nasledujúci článokDostane sa Hyundai N Vision 74 do výroby?