startstop

Rolls-Royce predstavuje Ghost inšpirovaný jantárom

Rolls-Royce dnes na pláži pri Kaltene v Lotyšsku odhalil najnovšie majstrovské dielo z programu Bespoke, model Ghost Amber Roads. Novú kolekciu tvorí 12 exemplárov, ktoré sú inšpirované jantárom známym aj ako „zlato severu“.

Jantár je skamenená živica zo stromov a už viac ako 3500 rokov je považovaný za vzácny drahokam. Do sveta sa rozšíril po tzv. jantárových cestách smerujúcich od pobrežia Baltského mora, kde ho voda po búrkach vyplavovala, až k Stredozemnému moru. Pozdĺž týchto ciest sa s ním čulo obchodovalo.

Kolektív pracovníkov programu Bespoke, ktorý pozostáva z dizajnérov, konštruktérov a remeselníkov, sa pri tvorbe modelu Ghost Amber Roads inšpiroval farbami, textúrami a atmosférou tohto vzácneho prírodného materiálu. Na vonkajšie lakovanie karosérie vznikli v rámci programu Bespoke dva nové špeciálne farebné odtiene, ktoré zachytávajú charakteristické teplo a lesk jantáru – medená Lyrical a kombinácia bielej a bronzovej Cornish, ktorá vytvára dvojfarebné vyhotovenie.

Jantár všade kam oko dovidí

Pri otvorení dverí pozdravia posádku Rolls-Royce podlahové lišty s jemným jantárovým podsvietením. Interiér je vyhotovený v tmavej farbe Dark Spice alebo svetlej Seashell s prešívaním v hnedej Armagnac alebo oranžovej Mandarin. Doprostred centrálneho otočného ovládača je vložený leštený kúsok jantáru pre výnimočný hmatový zážitok. Ani v týchto vozidlách nechýba typický prvok v podobe svetielkujúceho stropu Starlight Headliner, ktorý v tomto prípade zobrazuje historické trasy obchodných ciest spájajúcich sever a juh Európy. Ilustrujú ich biele a jantárové svetelné body na koncoch optických vlákien. Strop je vyrábaný výlučne ručnou prácou a jeho skladanie trvá viac ako 18 hodín. Jantárové cesty sú tiež zobrazené na podsvietenom paneli na palubnej doske.

Nicholas Rhodes, dizajnér z programu Bespoke, pri tejto príležitosti poznamenal: „Jantár je výnimočný materiál. Na rozdiel od iných drahokamov ide o skamenelinu, a tak vzniká hmatateľné prepojenie s prehistorickým životom na Zemi. Minimalistický charakter modelu Ghost vytvoril ideálny základ na zachytenie ducha tejto nadčasovosti, jednoduchosti a dlhotrvajúcej krásy. Teší ma, že aj tieto umelecké diela z programu Bespoke budú pôžitkom pre svojich majiteľov, keď s nimi vyrazia na cesty a dobrodružstvá naprieč kontinentom.

Exit mobile version