Domov News Kia zverejnila stratégiu do roku 2030, bude na Slovensku vyrábať elektromobily?

Kia zverejnila stratégiu do roku 2030, bude na Slovensku vyrábať elektromobily?

Kia aktualizovala svoju strednodobú až dlhodobú obchodnú stratégiu so zameraním na elektrifikáciu. Aktualizovaný ročný predajný cieľ spoločnosti Kia na rok 2030 je 4,3 milióna kusov, z čoho 2,38 milióna kusov budú elektrifikované vozidlá. Informácie zazneli na Kia CEO Investor Day 2023.

Kia prvýkrát predstavila svoju strednodobú až dlhodobú stratégiu s názvom „Plán S“ v roku 2020, ktorá sa zameriava na preventívnu transformáciu smerom k biznisu zameranému na elektromobily a poskytovanie prispôsobených riešení mobility. Odvtedy spoločnosť Kia každoročne organizuje Deň investorov s generálnym riaditeľom, na ktorom prezentuje aktuálne informácie o budúcej vízii a cieľoch spoločnosti.

Cieľ celosvetového predaja spoločnosti Kia na rok 2030 na úrovni 4,3 milióna kusov je o 34,4 % vyšší ako jej cieľ 3,2 milióna kusov na rok 2023. Plánuje sa tiež stať vedúcou značkou elektrických batériových vozidiel zvýšením podielu predaja elektrifikovaných áut na 55 % (2,38 milióna kusov) v roku 2030. Ide o 7,5-percentný nárast (300 000 kusov) v porovnaní s cieľom na rok 2030 oznámeným v roku 2022.

Kia

Do troch rokov chce Kia predávať milión elektromobilov

V roku 2021 prešla Kia rozsiahlou transformáciou svojho firemného mena, loga, produktov, dizajnu, ako aj firemnej stratégie. V dôsledku toho sa hodnota našej značky výrazne zlepšila, čo nám pomohlo získať množstvo ocenení Car of the Year na kľúčových trhoch,“ povedal prezident a generálny riaditeľ Kia Ho Sung Song. „Aby sa Kia stala poskytovateľom riešení udržateľnej mobility, musí pokračovať vo svojom úsilí posilniť identitu značky Kia a vytvoriť inovatívny a na zákazníka zameraný obchodný model.

Kľúčovým faktorom v rámci obnovených cieľov predaja je, že Kia zvýšila svoj ročný cieľ predaja elektrických vozidiel na rok 2026 na 1 milión kusov a cieľ predaja elektromobilov do roku 2030 na 1,6 milióna kusov ročne, čo predstavuje 25-percentný nárast a 33-percentný nárast oproti cieľom oznámeným v predchádzajúcom roku.

15 elektromobilov do roku 2027

Aktualizácia je založená na dôvere spoločnosti Kia v jej produkty. Model EV6 vyhral ocenenie „Európske auto roka 2022“ a „Úžitkové vozidlo roka 2023 v Severnej Amerike“. Kia teraz plánuje do roku 2027 postaviť modelového portfólio elektrických vozidiel s 15 elektromobilmi vrátane nedávno odhaleného SUV EV9. To je o jeden model viac ako bolo do roku 2027 oznámených rok predtým.

Čo sa týka technológie autonómnej jazdy, EV9 bude obsahovať HDP (Highway Drive Pilot), podmienenú technológiu autonómnej jazdy tretej úrovne, ktorá umožňuje vodičovi ovládať vozidlo za špecifických podmienok „bez rúk“. V roku 2026 plánuje Kia zaviesť technológiu HDP2, ktorá bude za určitých podmienok podporovať jazdu „s vypnutým zrakom“.

Kia

Počnúc tohtoročným globálnym cieľom predaja 3,2 milióna kusov si Kia stanovila cieľ dosiahnuť 4,01 milióna kusov v roku 2026 a 4,3 milióna kusov v roku 2030, čo je nárast o 150 000 kusov na rok 2026 a 300 000 kusov na rok 2030 v porovnaní s cieľmi oznámenými minulý rok. Rast bude poháňať predaj elektrifikovaných vozidiel, pričom sa očakáva, že ich podiel na predaji vzrastie z 21 % v roku 2023 na 55 % do roku 2030, čo je nárast o 3 percentuálne body v porovnaní s predchádzajúcim cieľom na rok 2030 oznámeným minulý rok.

Tento rok EV9 a EV5

Do roku 2027 Kia predstaví svoj rad elektrických vozidiel pozostávajúci z 15 modelov, ktoré zahŕňajú EV9 aj EV5 (koncept tohto automobilu značka predstavila pred niekoľkými týždňami, sériový model veľkosti Sportage sa začne predávať najprv v Číne, a to už koncom tohto roka). S rozšírením radu elektrických vozidiel plánuje Kia rapídne zvýšiť aj ich predaj. Počnúc cieľom 258 000 predajov elektrických vozidiel v tomto roku si spoločnosť stanovila cieľ predať 1 005 000 elektrických vozidiel v roku 2026 a 1,6 milióna kusov v roku 2030, čo predstavuje nárast o 400 000 kusov (33 percent) v porovnaní s cieľom 1,2 milióna kusov oznámeným počas CEO Investor Day minulý rok.

Kia

Čo so Slovenskom?

S cieľom reagovať na rýchlo rastúce trhy s elektrickými vozidlami po celom svete sa Kia bude snažiť lokálne vyrábať strategické modely, ktoré poháňajú regionálny predaj. Kia potvrdila, že v Európe plánuje lokálne vyrábať malé a stredne veľké elektrické vozidlá, pretože sú kľúčovými ťahúňmi predaja v regióne. To by mohlo viesť k rozsiahlej modernizácii výrobného závodu v Tepličke nad Váhom, ktorý vyrába 350 000 áut ročne. Detailov je však stále málo, a tak by sa v pláne mohla objaviť aj úplne nová špecializovaná fabrika. V súčasnosti sa na Slovensku vyrábajú modely Kia Ceed, Proceed, Xceed a Sportage, pričom elektromobily EV6, Soul a Niro sa vyrábajú v Kórei.

V USA sa Kia tiež zameria na lokálnu výrobu kľúčových elektrických modelov od roku 2024 v súlade s implementáciou zákona o znižovaní inflácie (IRA). V Číne plánuje Kia vyrábať malé a stredne veľké modely vrátane nedávno predstaveného EV5 a v Indii bude od roku 2025 vyrábať aj malé elektromobily optimalizované pre miestny trh a ďalšie rozvíjajúce sa trhy. Kórea bude slúžiť ako globálne centrum pre výskum, vývoj a výrobu modelov EV. V roku 2024 postaví v Kórei svoju prvú továreň na elektromobily a prestavia existujúcu výrobnú linku továrne v Gwangmyeong na výrobu elektromobilov, pričom na budúci rok tu plánuje spustiť výrobu dvoch modelov. Táto továreň maximalizuje výrobnú kapacitu zavedením špičkových inovatívnych technológií, ako je proces 3D virtuálnej reality, integrovanej výrobnej platforme založenej na údajoch a automatizovaných zariadení. Dosiahne sa aj zníženie emisií uhlíka prostredníctvom používania ekologických farieb a technológií na úsporu energie.

Kia

Viac recyklovaných plastov

Pokiaľ ide o dizajn, Kia zavedie užívateľsky príjemný dizajn založený na filozofii „Opposites United“, pričom bude aktívne využívať prístupy riadenia ESG, ako je recyklácia a používanie netoxických materiálov a biomateriálov. Napríklad na rôzne časti EV9 bolo aplikovaných 34 kilogramov ekologických materiálov a podiel recyklovaných plastov sa do roku 2030 zvýši na 20 %.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokZmena je prirodzená, nie však pre GMA T.33 Spider
Nasledujúci článokHráči, na tieto pretekárske hry sa môžeme tešiť už tento rok