Domov News Ponuka ojazdených áut na trhu stúpa, ceny klesajú

Ponuka ojazdených áut na trhu stúpa, ceny klesajú

Počas uplynulého roku bol trh s ojazdenými vozidlami skôr v útlme. Počet ponúkaných jazdených áut sa na celom slovenskom trhu pohyboval najčastejšie medzi 50 až 55 tisícami mesačne. Ale v marci tohto roku si mohli motoristi po dlhšej dobe konečne vyberať zo širšej ponuky, konkrétne zo 60 614 vozidiel.

Ide o jednu z najvyšších mesačných ponúk áut na tuzemskom sekundárnom trhu. Stredná hodnota ceny od februára tohto roku klesla o štyristo eur na 8 300 eur. Stredná hodnota veku bola v marci 10,3 roka a ponúkané vozidlá mali najčastejšie najazdených 172 169 kilometrov. Výrazne pribudlo aj jazdených hybridov a elektromobilov. Vyplýva to z analýzy trhu, ktorú pravidelne vykonáva spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ sietí autocentier AAA AUTO a Mototechna.

„Vzostupný trend počtu ponúkaných ojazdených áut je pre trh dobrou správou. Veľkí obchodníci majú ojazdených áut dostatok a sú dokonca aj ponukou zánovných áut schopní čiastočne saturovať nedostatočnú ponuku nových vozidiel, pri ktorých sa čakacie doby stále nevrátili do normálu. Väčšie množstvo ojazdených áut na trhu zároveň znižuje tlak na cenu, ktorá sa v porovnaní s minulým mesiacom znížila o štyristo eur,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna na Slovenku.

„Zaujímavé je, že od roku 2021 stúpla stredná hodnota stavu tachometra zo 169 000 km na súčasných 172 000 km. Je tak vidieť, že si majitelia nechávali svoje vozidlá o trochu dlhšie,“ dodáva Petr Vaněček.

Najčastejšie inzerovaným autom je desaťročná Octavia

Najčastejšie ponúkaným modelom ojazdených vozidiel na slovenskom trhu bola v marci desaťročná Škoda Octavia s cenovým mediánom (stredná hodnota) 6 650 eur a s 208 000 kilometrami na tachometri. Nasledoval VW Passat s cenovým mediánom 8 500 eur a nájazdom 205 000 km, na treťom mieste je VW Golf s cenovým mediánom 5 900 eur a nájazdom 195 000 kilometrov. Najviac ponúkaných automobilov bolo v marci v Bratislavskom kraji (8 551 kusov), potom v Nitrianskom kraji (7 771 kusov) a v Košickom kraji (6 412 kusov).

V ponuke výrazne pribudli aj jazdené hybridy a elektromobily

V ponuke bolo v marci 943 vozidiel s hybridným pohonom (o 132 viac ako vo februári, medziročný nárast o 423) a 501 čistých elektromobilov (o 120 viac ako vo februári, medziročný nárast o 221). „Batériové vozidlá rýchlo zvyšujú svoj trhový podiel. Druhá polovica roka a najmä budúci rok podľa našich odhadov prinesú na trh ešte väčšie množstvo hybridov a elektromobilov, ktoré dnes už jazdia vo firemných flotilách,“ dopĺňa Petr Vaněček.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTreba ho vôbec meniť? Jeep Wrangler prešiel faceliftom
Nasledujúci článokĎalšie LEGO, ktoré musíte mať: postavte si Le Mans špeciál Peugeot 9X8