Domov Elektromobilita Nissan Skyline R32 EV sa stane pravdepodobne realitou

Nissan Skyline R32 EV sa stane pravdepodobne realitou

Nissan Skyline R32 ako elektromobil? Nissan mnohých prekvapil koncom minulého mesiaca, keď oznámil plány na premenu GT-R z generácie R32 na elektrické vozidlo. Nové sprievodné video zverejnené na Twitteri japonskou divíziou spoločnosti plne odhaľuje športové auto v jeho súčasnom stave, tesne pred stratou svojej podstaty.

Rovnako ako u všetkých modelov Skyline vyrobených v rokoch 1989-1993 ide aj v tomto prípade o model s pravostranným riadením a, samozrejme, v dvojdverovom štýle karosérie. Projekt R32 EV sa stále nachádza ešte v plienkach. Tento projekt pravdepodobne aj ožije, vďaka nápadu jedného inžiniera dať klasickému modelu Skyline elektrický pohon. Vyšší pracovníci v Nissane schválili stavbu, ktorá by mala zahŕňať vytrhnutie motoru RB26, dvojitým turbom tlačeného radového šesťvalcového motora s výkonom 276 koní (206 kilowattov) a krútiacim momentom 368 Nm. Teda aspoň tak sa výkon spomínal na papieri.

Niektoré úpravy hraničia s extrémom

Výkon motora však zámerne podhodnotili podľa „džentlmenskej dohody“ medzi japonskými automobilkami o neprekročení istého maximálneho prahu výkonu. Pakt založili ešte v roku 1989 a nakoniec sa celá dohoda zrušila v roku 2005. V skutočnosti RB26DETT so zdvihovým objemom 2,6 litra dosahoval približne 330 konských síl pred akýmikoľvek úpravami. Úpravy však dokázali divy. Niektoré zvýšili výkon motora na viac ako 2 000 koní. Pri takomto výkone však šlo o extrémne úpravy.

Nissan ešte nezverejnil žiadne podrobnosti o Gunmetal Grey R32 EV. Ak však chce zachovať usporiadanie pohonu všetkých kolies, bude musieť nainštalovať dva elektromotory. Jeden pre každú z náprav. Možno sa inšpiruje modelom Ariya. Bude zaujímavé sledovať, či dostane tento model jednu z tých simulovaných manuálnych prevodoviek, alebo či inžinieri zostanú verní bežnej jedno, respektíve dvojstupňovej prevodovke, ako v prípade ostatných elektrických vozidiel.

Nissan GT-R R32: Takto vyzerá renovácia za vyše 300-tisíc eur

Dočkáme sa R36?

Neočakávajte, že v blízkej dobe uvidíte hotový projekt, pretože Nissan Skyline R32 EV je ešte len na začiatku. Čas ukáže, či zostane jednorazovou konštrukciou alebo či pôjde o ukážku budúceho elektrického motora, ktorý udrží staré GT-R na cestách. Pokiaľ ide o dlho očakávaný Nissan GT-R R36, netrúfneme si predpovedať jeho príchod. Snáď sa ho dočkáme čoskoro.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLancia hlási comeback, koncept Pu+Ra HTE dramatizuje čakanie na nový Ypsilon
Nasledujúci článokBYD Yangwang U8 ukázal interiér, Range Rover musí spozornieť