startstop

Bratislava hostí zaujímavé preteky, hlavnou výhrou je elektromobil

Zažite budúcnosť na vlastnej koži. Prihlásiť sa môže ktokoľvek, jedinou podmienkou je mať vodičský preukaz a aspoň 2-ročnú prax za volantom.

Budúcnosť osobnej dopravy na európskych cestách sa bude niesť v znamení elektromobility. Výrobcovia automobilov uvádzajú na trh čoraz väčšie množstvo modelov s čisto elektrickým pohonom, niektoré z nich dokonca deklarujú, že o niekoľko rokov budú vyrábať len elektrické vozidlá. Napokon sa zdá, že od roku 2035 budú spaľovacie motory v nových automobiloch v záujme ochrany životného prostredia zakázané úplne.

Napriek tomu, že niektoré elektromobily majú za sebou vyše 10-ročnú históriu, mnohí ich stále považujú za niečo nové. S tým, pochopiteľne, prichádzajú aj obavy, napríklad o dojazd, nabíjanie či bezpečnosť. Pritom moderné elektromobily segmentu C alebo D už dokážu bez problémov prejsť 300 a viac kilometrov, sieť nabíjacích staníc hustne každým mesiacom a štatisticky je prevádzka elektromobilu bezpečnejšia a lacnejšia ako v prípade vozidla so spaľovacím motorom.

Výhody elektromobilov

Elektromobily v porovnaní s vozidlami na spaľovací motor prinášajú aj niektoré nesporné výhody. Jazda je tichá, motor elektromobilu neprodukuje takmer žiadny hluk. Ľahko sa ovládajú, na pridávanie i brzdenie vám stačí stláčať či púšťať iba jeden pedál. Sú vybavené modernými bezpečnostnými, asistenčnými systémami a spravidla disponujú špičkovou konektivitou. A čo je možno najdôležitejšie, sú dynamické, pretože najvyšší krútiaci moment elektromotora sa na kolesá hnanej nápravy prenáša prakticky okamžite. Disponujú aj veľkým vnútorným priestorom, pretože majú dlhý rázvor kolies a krátke previs karosérie. S elektromobilmi sú spojené aj nižšie registračné poplatky a sú zaujímavou alternatívou aj pre firmy, pretože ich odpisovanie podľa zákona o dani z príjmov trvá iba dva roky.

Jazda pravidelnosti

Ak ste ešte nikdy elektromobil nešoférovali a ste zvedavý, ako vlastne vyzerá stretnutie s budúcnosťou, máme pre vás jeden tip. Spoločnosť Auto Lamač, autorizovaný predajca značiek Škoda, Renault a Dacia, si pre záujemcov o prvý kontakt s elektromobilom, ale aj pre všetkých ostatných, pripravila akciu s názvom Experience the Future. V rámci nej si môžete bezplatne zarezervovať termín testovacej jazdy na elektromobile Škoda Enyaq iV RS alebo Renault Mégane E-Tech a počas približne 26-kilometrového úseku spoznať rozdiely v správaní či ovládaní elektrického vozidla v porovnaní s konvenčným autom. Je to tiež možnosť ako si vyskúšať zrýchlenie, brzdenie či dozvedieť sa o možnostiach konektivity s mobilnými zariadeniami alebo o možnostiach nabíjania vozidla v mieste vášho bydliska a jeho blízkom okolí.

Zoznamovacia jazda s elektromobilom má aj súťažných charakter. Ak testovaciu trasu zajazdíte v čase, ktorý sa najviac priblíži referenčnému času Františka Lošonského, konateľa spoločnosti Auto Lamač, môžete vyhrať jeden z spomínaných elektromobilov na mesiac, týždeň alebo víkend. Súťaž prebieha už v týchto dňoch a potrvá až do 15. decembra 2023. Do súťaže sa môže prostredníctvom registračného formulára prihlásiť ktokoľvek s vodičským preukazom. Kompletné pravidlá súťaže nájdete TU.

Exit mobile version