Domov News Masívne investície do elektromobilov neutíchajú, táto automobilka do nich naleje 15 miliárd

Masívne investície do elektromobilov neutíchajú, táto automobilka do nich naleje 15 miliárd

Spoločnosť Jaguar Land Rover (JLR) oznámila plány na urýchlenie svojej premeny byť popredným svetovým výrobcom moderných luxusných automobilov. V súvislosti s tým uviedla, že jej závod v britskom Halewoode bude plne venovaný výrobe elektrických vozidiel.

To znamená, že nová generácia stredne veľkých SUV na báze elektrifikovanej modulárnej architektúry (EMA) bude teraz čisto elektrická. Halewood sa teda zmení na plne elektrický výrobný závod. Počas vystúpenia v centrále spoločnosti JLR v Gaydone potvrdil jej výkonný riaditeľ Adrian Mardell záväzok spoločnosti k stratégii Reimagine. Tá má do roku 2030 dostať Jaguar Land Rover do pozície moderného výrobcu luxusných automobilov s elektrickým pohonom. Spoločnosť začala taktiež napĺňať aj finančné ciele, ktorými je dosiahnutie kladného čistého zisku do roku 2025.

„Stratégiu Reimagine sme spustili pred dvoma rokmi a odvtedy sme dosiahli veľký pokrok, ktorý zahŕňal uvedenie dvoch nových moderných luxusných modelov Range Rover a Range Rover Sport. Pripojili sa tak k vozidlám z rodiny Defender, ktoré sa tešia veľkej obľube a zažívajú rekordný dopyt. Tento úspech sme dosiahli v čase, keď sme sa vyrovnávali s nepriaznivým vplyvom pandémie a nedostatku čipov. Zároveň sme ale úspešne navýšili výrobu našich najziskovejších modelov, čím sme v 3. štvrťroku dosiahli zisk,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti JLR, Adrian Mardell.

Dnes môžem s hrdosťou oznámiť, že naše úsilie na ceste za elektrifikáciou naberá na obrátkach, a že jeden z našich britských závodov a nová generácia architektúry luxusných stredných SUV bude plne elektrická. Táto investícia nám umožňuje realizovať našu modernú luxusnú elektrickú budúcnosť, rozvíjať nové zručnosti a posilniť náš záväzok dosiahnuť do roku 2039 nulové uhlíkové emisie“ doplnil.

Investície do novej generácie elektrických modelov

Predstavením noviniek týkajúcich sa plánov elektrifikácie novej generácie spoločnosť JLR potvrdila, že ešte v tomto roku začne prijímať objednávky zákazníkov na moderne luxusný, plne elektrický Range Rover. Ten bude na trh uvedený na trh v roku 2025 a bude sa vyrábať v Halewoode v Merseyside.

Automobilka Jaguar Land Rover v nasledujúcich piatich rokoch investuje 15 miliárd libier do priemyselnej a technologickej stopy spoločnosti, unikátnych programov na výrobu vozidiel, autonómnych a digitálnych technológií, umelej inteligencie a zručností zamestnancov.

I keď odteraz bude podvozková platforma EMA čisto elektrická, automobilka Jaguar Land Rover si zachová aj flexibilnú modulárnu pozdĺžnu architektúru (MLA), na ktorej sú postavené modely Range Rover a Range Rover Sport. V týchto modeloch tak naďalej bude ponúkať spaľovacie motory, prípadne istý stupeň ich elektrifikácie vo forme hybridov či plug-in hybridov.

Čo sa týka značky Jaguar, prvým z troch pripravovaných moderných luxusných elektrických vozidiel bude štvordverové GT. To sa bude vyrábať v britskom Solihulle. Predstavené by malo byť v roku 2024, ponúkne dojazd 700 km a stáť bude minimálne 100-tisíc libier.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCivic Type R má titul z Nürburgringu
Nasledujúci článokVysoké emisie lietadiel? Mýtus je vyvrátený, toto je realita