Domov News Hyundai Motor Group opúšťa Zem a mieri k Mesiacu

Hyundai Motor Group opúšťa Zem a mieri k Mesiacu

Nie je to tak dávno, čo prvá automobilka išla do vesmíru. Kórejci takisto nezaháľajú a Hyundai Motor Group má v pláne ísť k výšinám.

Už od narodenia každý vzhliada k nebesiam a pýta sa, čo sa tam všetko nachádza. Drobné informácie máme pochopiteľne z NASA, no je to však minimum toho, čo vesmír ukazuje. Už v roku 1959 sa prvá sonda zo Sovietskeho zväzu dotkla povrchu Mesiaca. O 10 rokov neskôr na povrch Mesiaca vstúpil prvý človek. Ďalšie pokusy časom iba pribúdali. Aktuálne však o príchode na mesiac hovorí aj Hyundai motor Group. Skupina, ktorej súčasťou je Hyundai a Kia zahajujú práce na prototype autonómneho mesačného modulu, ktorý by sa mohol zúčastniť ďalších misií vo vesmíre.

Za účelom vývoja lunárneho roveru podpísal Hyundai Motor Group v roku 2022 mnohostrannú výskumnú dohodu so šiestimi kórejskými výskumnými ústavmi a letectvom. Vznikol tak poradný orgán, ktorý má riešiť prieskum mesačného povrchu.

Hyundai však nerobí veci osamote. Na pomoc si prizval niekoľko odborných inštitúcií, ako napríklad Kórejský inštitút astronómie a kozmických vied, Výskumný ústav elektroniky a telekomunikácie, Kórejský inštitút stavebného inžinierstva a technológie budov, Kórejský letecký výskumný ústav, Kórejský inštitút pre výskum atómovej energie a Kore Automotive Technology Institute. Je to celkom aj pochopiteľné, aj keď je Hyundai Motor Group naozaj veľkou spoločnosťou, všetko poňať určite nedokážu.

Skupina pri vývoji modelu dopomôže vlastnými skúsenosťami z robotiky a dielmi zo sériových vozidiel Hyundai a Kia. Pôjde napríklad o technológiu, ktorá má na starosti autonómnu jazdu, pohon a nabíjanie. Uvedené prvky budú tvoriť spodnú časť mesačného vozidla, zatiaľ čo horná časť bude univerzálna a bude osadená vedeckou technológiou. Aby rover dokázal fungovať na Mesiaci, bude vybavený managementom tepla a ochranou pred radiáciou.

Výsledkom vývoja má byť autonómne vozidlo, ktoré je poháňané slnečnou energiou a vážiť bude necelých 70 kg. Ukončenie vývoja je predbežne naplánované na druhú polovicu roka 2024. Prototyp bude následne podrobený testom v prostredí podobnom Mesiacu. Hyundai má v pláne ostré vozidlo vyslať na Mesiac v roku 2027.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautoevolution.com
Predchádzajúci článokKia Niro, to vážne? Toto sme ešte nezažili…
Nasledujúci článokBratislavu opäť zaplavilo, s akými obmedzeniami treba počítať?