Domov News Je Alpine A110 Pikes Peak pravý pretekársky špeciál?

Je Alpine A110 Pikes Peak pravý pretekársky špeciál?

Pretekársky špeciál ako vystrihnutý z učebnice. Alpine A110 Pikes Peak dostal vyšší výkon, obrovský bodykit a neváži ani tonu. Dokáže na legendárnych pretekoch do vrchu zamiešať kartami?

V americkom Colorade sa už tradične každý rok organizujú obávané preteky do vrchu nesúce názov Pikes Peak. Automobilky sa, samozrejme, predbiehajú v najrýchlejších časoch a ani športová divízia automobilky Renault nechce chýbať. Novinka vyzerá ako pravý pretekársky špeciál a má všetky predpoklady na to, aby v obávaných pretekoch merajúcich takmer 20 kilometrov, počas ktorých musia jazdci zdolať celkovo až 156 zákrut, uspieť.

Alpine A110 Pikes Peak

Motor na steroidoch

Automobilka Alpine sa do tohto projektu nepúšťa sama. Pomocnú ruku jej podal profesionálny pretekársky tím Signatech. V prípade klasickej, civilnej verzie je tento model poháňaný totožným motorom ako Renault Mégane R.S. V tomto prípade je však motor oproti sériovým 300 koňom vyladený na monštruóznych 373 kW (507 k). Samozrejme, v dnešnej dobe nájdeme veľké množstvo áut s vyšším výkonom, lenže konštruktéri dokázali pretekársky špeciál odľahčiť na 950 kg.

Alpine A110 Pikes Peak

Pretekársky špeciál ako sa patrí

Tradičný pretekársky špeciál by mal mať základ v sériovom aute. To nový model spĺňa. Ďalej nasleduje pomerne drastická odtučňovacia kúra, kedy v aute nezostane takmer nič na svojom mieste. To tento model spĺňa tiež. Ďalším krokom je výrazný bodykit, ktorý v tomto prípade hrá hlavnú rolu. Konštruktéri pretvorili tento malý športový model takmer na nepoznanie. Obrovský predný splitter vertikálne sa zdvíhajúci po stranách auta zabezpečuje usmernenie obtekajúceho vzduchu okolo auta. Aerodynamické sú aj disky kolies, ktoré sú teraz plné a taktiež usmerňujú obtekajúci vzduch. Najradikálnejšie zmeny sa však odohrávajú v zadných partiách. Veľmi agresívne pôsobiaci zadný difúzor v porovnaní s obrovským zadným krídlom ťahá za kratší koniec. To už je ale pri autách na preteky do vrchu takmer samozrejmosť.

Alpine A110 Pikes Peak

Už čoskoro

Legendárny Pikes Peak International Hill Climb sa koná už 25. júna. História tohto motoršportového sviatku siaha až do roku 1916. Známy je predovšetkým vďaka nebezpečným zákrutám, ktoré už nejedného pretekára stáli život. Aktuálne rekord na tejto trati drží Volkswagen ID.R s časom 7:57:148. Športová divízia francúzskej automobilky síce má vysoké ambície, avšak zosadiť VW z trónu je priam nereálne.

Alpine A110 Pikes Peak

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJediná dizajnovka od Audi oslavuje 25. narodeniny
Nasledujúci článokSpoločnosť NEVS hibernuje, na predaj je projekt unikátneho elektromobilu s dlhým dojazdom