Domov News VW T-Roc má najčistejší benzínový motor súčasnosti

VW T-Roc má najčistejší benzínový motor súčasnosti

Green NCAP uplynulý týždeň zverejnilo výsledky testov šiestich automobilov s rozličnými druhmi pohonu. Táto nadnárodná organizácia od roku 2019 testuje environmentálne kvality vozidiel, pričom používa výsledné hodnotenie škálou piatich hviezdičiek, rovnako ako Euro NCAP pri hodnotení bezpečnosti.

Green NCAP testuje vozidlá so všetkými druhmi pohonu – spaľovacími motormi na benzín, naftu a plyn, s hybridným pohonom aj s elektrickým pohonom na batérie. Testy prebiehajú najprv v laboratóriu na motorovej brzde ako pri testoch WLTP, no pri reálnejších rámcových podmienkach (zapnuté svetlá a klimatizácia vozidla nastavená na 23°C) a následne v reálnej premávke (meranie emisií RDE). Testované vozidlá sú zakúpené u autorizovaných predajcov, takže výrobcovia ich výber nemôžu nijako ovplyvniť. Konzorcium Green NCAP tvorí 18 organizácií z rozličných štátov Európy –národné autokluby (napr. ADAC, TCS, ACI, ÖAMTC), skúšobné organizácie (napr. DEKRA), štátne orgány (ministerstvá dopravy), ako aj nadnárodná Medzinárodná automobilová federácia FIA.

Tri oblasti hodnotenia

Z doteraz testovaného celkového počtu 121 vozidiel malo 44 benzínové motory. Automobily so spaľovacím motorom na benzín majú všeobecne vyššie emisie CO2 ako vozidlá s iným druhom pohonu, čo limituje ich výsledky v oblasti „skleníkové plyny“ (Greenhouse Gas Index). Na druhej strane majú oproti naftovým motorom menej problematických zložiek emisií vo výfukových plynoch, čo je výhodou pre oblasť hodnotenia „čistota výfukových plynov“ (Clean Air Index). Treťou hodnotenou oblasťou je „energetická efektivita“ (Energy Efficiency Index) ovplyvnená spotrebou paliva.

VW T-Roc

Najčistejší spaľovací motor

VW T-Roc poháňaný turbodúchadlom prepĺňaným benzínovým motorom s priamym vstrekovaním paliva 1.5 TSI s výkonom 150 koní a vybavený 6-stupňovou manuálnou prevodovkou dosiahol v oblasti Clean Air Index hodnotenie 7,7 bodu z 10 možných. To predstavuje zatiaľ najlepší výsledok zo všetkých doteraz testovaných automobilov so spaľovacím motorom. Na celkovom hodnotení sa negatívne podpísala vyššia spotreba paliva (Energy Efficiency Index) oproti modelom s naftovým motorom, resp. hybridným pohonom, takže VW T-Roc dosiahol celkový výsledok 49 % alebo 2,5 hviezdičky, čím tesne minul trojhviezdičkové skóre. Päť hviezdičiek dosahujú najčastejšie elektromobily ako napríklad Nissan Ariya alebo Hyundai IONIQ 5.

T-Roc je jedným z bestsellerov značky Volkswagen. Predávať sa začal v roku 2017 a minulý rok prešiel dizajnovou a technickou modernizáciou. Za ten krátky čas sa z neho predalo vyše milióna exemplárov. V roku 2022 bol T-Roc tretím najpredávanejším modelom na nemeckom trhu a v Európe sa umiestnil v Top 5. Kompaktný crossover má menší veľkostný formát ako SUV Tiguan. S dĺžkou 4,24 m je nepatrne kratší ako Golf aktuálnej generácie. No jeho karoséria so zväčšenou svetlou výškou a vyššie položenými sedadlami má priestorovo odlišne koncipovanú kabínu. Batožinový priestor VW T-Roc je tak väčší o 45 litrov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.1 / 5. Počet hodnotení 17

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJaguar Land Rover končí, čo bude nasledovať?
Nasledujúci článokPerla Považia na dosah