Domov News Nové auto v starom tele. AC Cobra GT Roadster

Nové auto v starom tele. AC Cobra GT Roadster

Klasický športiak konečne dostal svojho nástupcu. AC Cobra GT Roadster je reinkarnovaná klasika, ktorá si zachováva tradičný vzhľad s modernou technikou. 

Pôvodné auto vzniklo na impulz legendy, Carolla Shellbyho. Ten potreboval vhodné auto, do ktorého by mohol vložiť mohutný osemvalcový motor. Od 60-tych rokov, kedy bolo toto auto v produkcii, vzniklo mnoho vydarených, ale aj menej kvalitných replík. Iskierkou nádeje na vlastnenie originálu bola extrémne limitovaná edícia priamo od Shellby American, ktorá však vznikla len v počte 50 kusov. Pokiaľ ste o jednej uvažovali, teraz už nemusíte. Spoznávame znovu zrodené AC Cobra GT Roadster, ktoré splní vaše očakávania.

AC Cobra GT Roadster

Podľa starého receptu

Aj keď pod kapotou ide o úplne nové auto, bola zachovaná stará receptúra. Novinka oproti svojmu predchodcovi z 20. storočia mierne podrástla. Rázvor osi kolies je 2570 mm, čiže tento rozmer narástol o zhruba 30 centimetrov. V celkovej dĺžke je nové auto dlhšie o 110 mm. O niečo širší je aj rozchod kolies, vďaka čomu novinka získala ešte lepšie jazdné vlastnosti. Základ konštrukcie tvorí priestorový, hliníkový rám, ktorý je schovaný pod karosériou z uhlíkového kompozitu. Celá kapotáž váži dokonca menej ako 50 kg, vďaka čomu sa konštruktérom podarilo udržať celkovú hmotnosť na hranici slušných 1450 kg.

AC Cobra GT Roadster

Hneď dve varianty

Pod prednou kapotou samozrejme nesmie chýbať poriadny motor. V tomto prípade sa o pohon stará mohutná, päťlitrová V8-čka, ktorá je dostupná hneď v dvoch výkonnostných variantoch. Prvá, slabšia verzia má pod kapotou atmosféru, ktorá produkuje výkon 338 kW (460 k). Ak sa vám tento výkon zdá malý, v ponuke je aj verzia motora, ktorý je hneď od základu osadený kompresorom, vďaka ktorému výkon poskočil na 663 koní a krútiaci moment 780 Nm. Silnejšia verzia akceleruje z miesta na 60 míľ za hodinu za 3,4 sekundy. Vybrať si môžete aj prevodovku. Môžete zvoliť buď 6-stupňovú, manuálnu prevodovku, alebo 10-stupňový automat.

AC Cobra GT Roadster

Vrátila sa domov

Po viac než 50 rokoch sa táto legenda na kolesách vrátila domov. Predstavenie novej AC Cobra GT Roadster prebehlo na severe Londýna na futbalovom štadióne Tottenhamu Hotspur. Tento štadión sa nachádza len niekoľko kilometrov od pôvodného miesta, kde bola spoločnosť založená. Zákazníci z Európy môžu svoje objednávky zadávať už dnes, alebo sa hlásiť na konzultácie s predajcami. Ročne výrobca odhaduje výrobu až 250 kusov.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNDS: nové druhy oplotenia znížili počet stretov so zverou o 50 %
Nasledujúci článokVW Polo GTI oslavuje štvrťstoročie limitkou Edition 25