Domov News V Maďarsku vyrástol nový okruh. „Má všetko“, tvrdí bývalý pretekár F1

V Maďarsku vyrástol nový okruh. „Má všetko“, tvrdí bývalý pretekár F1

nový okruh - Balaton Park Circuit

Európa má nový profesionálny okruh najvyššej kategórie a Slováci k nemu majú bližšie než by sa zdalo. Okruh totiž vyrástol u našich južných susedov a nesie meno Balaton Park Circuit.

V pomerne blízkom okolí Slovenska sa nachádza zopár veľmi zaujímavých okruhov. V Rakúsku nájdeme Red Bull Ring, ktorý mimo iného každoročne hostí aj preteky F1 a podobnou prestížou sa môže popýšiť maďarský Hungaroring pri Budapešti. Zabúdať by sme však nemali ani na náš Slovakia Ring, ktorý v minulosti hostil napríklad aj svetové podujatie seriálu WTCR. Teraz k tejto trojici pribudne ďalší motoristický okruh. Dostal názov Balaton Park Circuit a nachádza sa len 120 km južne od Slovenska.

Len pred pár dňami otvorili v Maďarsku kompletne nový okruh, ktorý vyrástol na brehu jazera Balaton. Nachádza sa len 25 minút od populárnej dovolenkovej destinácie, mestečka Balatonfüred. Na jeho stavbe sa pracovalo posledné štyri roky a navrhnutý bol podľa najvyšších štandardov automobilovej federácie FIA. Na dĺžku meria 4 104 metrov a je postavený v protismere hodinových ručičiek. Aktuálne dosahuje kapacita len 10-tisíc divákov, no tribúny vraj majú potenciál až na 120-tisíc miest.

Komplex okrem toho zahŕňa aj 48 garáží v boxoch, priestranné VIP priestory a salóniky, vrátane cateringových služieb. Nechýba ani veľké mediálne centrum, zdravotné stredisko a dva ďalšie podporné paddocky. Čoskoro pribudne aj 4-hviezdičkový hotel so 145 izbami a priamym výhľadom na okruh.

V budúcnosti možno aj F1

Predstavitelia Balaton Park Circuit už požiadali FIA o udelenie licencie druhej úrovne. V budúcnosti však môžu požiadať aj o licenciu prvej úrovne, ktorá by im umožnila organizovať mimo iného aj preteky F1. Do roku 2025 je však pre kráľovnú motoršportu zazmluvnený Hungaroring, a tak minimálne do tohto roku monoposty F1 pri Balatone neuvidíme.

Nový okruh si už stihol vyskúšať bývalý pretekár a trojnásobný víťaz pretekov F1 Giancarlo Fisichella a chválou rozhodne nešetril. „Má naozaj všetko – je to strhujúca zmes rýchlych zákrut, náročných vláseniek a dobrých šikán. Je to okruh, ktorý pekne plynie a dáva vám skvelý pocit z jazdy,“ prezradil Fisichella. My len doplníme, že trať je úplne rovinatá, bez akýchkoľvek prírodných či umelých prevýšení.

Prvým podujatím na Balaton Park Circuit bude Porsche on Track, ktoré oslávi 75 rokov nemeckej automobilky.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBalaton Park Circuit
Predchádzajúci článokAutonómny autobus v Škótsku vyráža na cesty
Nasledujúci článokNová doba si vyžaduje nové riešenia – Hiload 6×6