Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo vlastne písmená ST znamenajú? Možno ste ani nevedeli, že je to skratka pre Sports Technologies (športové technológie). Vozidlá Ford s týmto označením teda zákonite prinášajú športové prvky či už v exteriéri, alebo v interiéri. Nový Ford Fiesta ST sa, samozrejme, nebude líšiť. Práve naopak, latku posúva stále vyššie!

Trikrát naj!

Nový Ford Fiesta ST bude niesť mnoho prívlastkov. Rýchly, pekný, malý, obratný… To všetko môže byť pravda, ale zamestnanci Fordu prišli aj s inými. Podľa nich totiž bude Fiesta najcitlivejšie, najpútavejšie a najzábavnejšie auto vo svojej kategórii! Dopomôcť k tomu má nová technológia, použité materiály či skúsenosti z motoršportu.

Zober ma na okruh!

Pre milovníkov rýchlej jazdy, ktorí si radi z času na čas zájdu vyvetrať hlavu na okruh, bude nový Ford Fiesta ST ideálnou voľbou. Trojvalec s obsahom 1,5-litra, výkonom 200 koní, zrýchlením z 0-100 km/h za 6,5 sekundy a maximálkou 232 km/h je naozaj zaujímavá kombinácia.

Keď k tomu pridáte prvý raz použité nastavenie troch jazdných režimov (Normal, Sport, Track), nastaviteľné ESC (aj úplná deaktivácia), nový samosvor pre optimalizovanú priľnavosť v zákrutách, pružiny s funkciou presmerovania momentu (novinka v segmente), Launch Control (voliteľný systém riadenia rozjazdu) či mimoriadne výkonný brzdový systém (vpredu odvetrávané kotúče o priemere 278 mm, vzadu plné s 253 mm), dospejete k názoru, že nový Ford Fiesta ST má dve tváre! Cez týždeň poctivý sluha, cez víkend výborný spoločník na zábavu. Nemyslíte?

Idem s dobou!

Ako sme spomínali, nový Ford Fiesta ST v sebe ukrýva tie najmodernejšie technológie spoločnosti Ford. Chýbať nebude deaktivácia valcov (zníženie spotreby a emisií CO2 až o 11 %), asistent udržania v jazdnom pruhu a systém varovania pred jeho opustením, tempomat s nastaviteľným obmedzovačom rýchlosti, adaptívne svetlomety či rozpoznávanie dopravných značiek.

Okrem toho, komunikáciu medzi vami a vozidlom uľahčí aj výborne fungujúci multimediálny systém SYNC 3 s 8-palcovým displejom. Počúva na jednoduché rozkazy, ponúka širokú možnosť nastavenia a je jednoduchý na ovládanie! Ak radi oceníte kvalitu zvuku, poteší Vás prémiový audiosystém B&B PLAY pochádzajúci od spoločnosti Harman.

Každý si vyberie

Či už ste fanúšik trojdverovej alebo päťdverovej karosérie, nový Ford Fiesta Vás určite poteší. K dispozícii sú totiž obidva varianty, a tak záleží len na Vás, ktorému z nich dáte prednosť. Uznávame, že tri dvere vyzerajú predsa len dravejšie a športovejšie. Atraktívny vzhľad umocňujú štandardne dodávané 17-palcové disky kolies. Ak by ste však chceli, môžete si priplatiť aj za 18 palcové z ľahkej zliatiny. Na výber budú tri výbavy (ST-1, ST-2, ST-3.)

Novú Fiestu môžete mať v bielej Frozen White, sivej Magnetic, striebornej Moondust, modrej Performance Blue, červenej Race Red, čiernej Shadow Black, striebornej Silver a striebornej Silver Foxy farbe. V štandardnej výbave interiéru sú sedadlá Recaro s bočným vedením, radiaca páka s logom ST a volant s plochým dnom a prešívaním, ktoré sa nachádza aj na koženej rukoväti ručnej brzdy a na manžete radiacej páky.

Posúvam latku

Vyzerá to tak, že nový Ford Fiesta ST svojimi schopnosťami posunie latku zase o niečo vyššie. Či už to bude použitím nových technológií, atraktívnym dizajnom, dynamickými jazdnými vlastnosťami alebo v neposlednom rade aj dennodenným využitím, to je úplne jedno. Aj toto všetko totiž z neho robí obojživelníka schopného kľudnej jazdy, ale aj pretekára naháňajúcim sa za skvelým časom na okruhu. Nám sa nová Fiesta ST zatiaľ veľmi páči a dúfame, že sa s ňou niekedy zoznámime aj osobne.

 

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBack in time: Unikát menom Alpina B6 3.5
Nasledujúci článokMercedes obsadil prvé miesto v rebríčku najlepšie ohodnotených značiek sveta