Domov Elektromobilita FIAT 600 kompletne odhalený vo firemnom videu

FIAT 600 kompletne odhalený vo firemnom videu

FIAT 600 bolo malé agilné autíčko koncom 60-tych rokov. Aktuálne tento názov ožíva a bude stáť na platforme Stellantis e-CMP. Oficiálne predstavenie modelu prebehne cez leto a do produkcie by sa mal dostať už koncom roka. FIAT však zverejnil video, ktoré novinku odhaľuje v plnej kráse.

Chystaná novinka sa typovo približuje k aktuálnemu modelu FIAT 500X. Ten je dvojičkou z koncernu Stallantis, Jeepu Renegade. Fiat 600 však bude typologicky odrážať aktuálny trend talianskej automobilky a predná maska pripomína aktuálny FIAT 500e. Nový crossover bude prvým modelom značky po spojení koncernov PSA a FIAT Chrysler.

FIAT 600 tak ožije po viac ako štyroch dekádach. Prvý raz sa toto typové označenie ukázalo svetu v roku 1955. Fiat 600 bol nasledovníkom minivozidla Topolino. Samotný model bol v produkcii do roku 1969. Druhá generácia však už neniesla názov FIAT 600, ale Seicento. FIAT oživí aj názov Topolino. Toto meno bude niesť maličké dvojmiestne mestské autíčko vychádzajúce z modelu Citroen Ami.

FIAT | Open Doors

Dvojička Jeepu Avenger

Automobil sa nebude vyrábať v rodnom Taliansku, ale v bývalom závode koncernu FCA, v poľskom meste Tychy. Tu sa už nejaký ten piatok vyrába aj dvojník Fiatu 600 – Jeep Avenger. Ten si svoju premiéru odbil na októbrovom autosalóne vo francúzskom Paríži a aktuálne dopĺňa portfólio americkej značky na našom trhu.

Platforma e-CMP je už dlhodobo využívaná ako pre benzínové motorizácie, tak aj čisto elektrické. Za zmienku stoja modely ako Opel Mokka či DS 3. Pochopiteľne, medzi nich patrí aj zmieňovaný Jeep Avenger, ktorý zväčša dostanete ako čistý elektromobil. Taliansky, poľský a španielsky trh však bude disponovať aj benzínovou verziou s motormi 1.2 PureTech s výkonmi 74 kW/100 koní a 96 kW/130 koní so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. FIAT 600 do vienka zrejme dostane rovnaké motorizácie.

Čisto elektrická verzia bude disponovať 54 kWh batériou a dojazdom zhruba 400 kilometrov. Poháňať ho bude 400 V elektromotor s maximálnym výkonom 115 kW/156 koní s maximálnym krútiacim momentom 260 Nm. Na rovnakej platforme by mala stáť aj chystaná novinka od ďalšej talianskej automobilky, Alfa Romeo. Pôjde o novú generáciu malého hatchbacku MiTo. Ten si svoju premiéru odbije až koncom tohto roka.

FIAT okrem videa zatiaľ k modelu 600 nezverejnil žiadne bližšie informácie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 19

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKuriózna nehoda zvečnená v mierke 1:43
Nasledujúci článokTesla porazená vo vlastnej hre. Prvenstvo v Kalifornii získava…