startstop

Volkswagen predstavuje svoj elektrický závodný špeciál I. D. R Pikes Peak

Nemecká značka Volkswagen chce, aby sa ľudia tešili na rozvoj v oblasti elektromobilov.

V novom vyhotovení ukazuje pretekárske vozidlo, pri ktorom dúfa, že vytvorí nový rekord pre elektricky poháňané vozidlá na vrchole Pikes Peak International Hill Climb, ktorý sa uskutoční 24. júna v americkom štáte Colorado.

I. D. R Pikes Peak je prvým pretekom na tomto kopci pre Volkswagen od roku 1987. V tom období preletel horami dvojmotorový Golf, ktorému sa ale nepodarilo zdolať celý kopec až na vrchol. Celková trasa vtedy bola dlhá skoro 20 km (12,4 míle) s neustálym stúpaním. Štart začína na úrovni 2743 m. n. m. a končí až pri 4300 m. n. m. Predstavte si tú záťaž pre motor a jazdcov, ktorý sa museli vysporiadať s touto nadmorskou výškou. Veď Gerlachovský štít má ,,iba“ 2654 m. n. m., čo je stále menej ako je štartovacia čiara závodu v Colorade.

Volkswagen zatiaľ nepodal žiadnu tlačovú správu o oficiálnych parametroch vozidla a jeho elektrickom motore. Isté však je, že vozidlo s pohonom všetkých kolies musí byť dostatočne rýchlevýkonné na to, aby prekonalo čas 8:57:118. To je aktuálne najlepší čas, ktorý dosiahol ,,elektrifikovaný“ a nezosadený kráľ hory Rhys Millen. Ten v roku 2016 dokázal, že aj elektrické auto (eO PP100) môže spraviť čas pod 9 minút.

Chceme byť v popredí elektromobilovej sféry s Volkswagenom“, povedal Frank Welsch, člen predstavenstva Volkswagen zodpovedný za vývoj. “Súťaženie v najznámejších vrchoch na svete s I.D. R Pikes Peak je cenným testom pre všeobecný vývoj elektromobilov.

Predné svetlá a iné štýlové modifikácie pripomínajú tie, ktoré sa nachádzajú na ostatných elektrických autách v I. D. rodine. Volkswagen by chcel v roku 2019 prvý model ešte od pretekov ušetriť – ide o hatchback, ktorý dostane inovovanú verziu v roku 2020. Nejde tak ani o model, ako o to čo bude jeho pohonom. Nová podoba mikrobusu príde v roku 2022 spolu so sedanom. Celkovo značka Volkswagen plánuje do roku 2025 ponúknuť viac ako 20 batérií do ich elektrifikovaných vozidiel.

Exit mobile version