startstop

Mercedes-Benz CLE: kupé, kabrio aj benzínový šesťvalec žije

Mercedes modely C Coupé/Cabrio a E Coupé/Cabrio nahrádza jedným modelom s označením CLE. Pod kapotou zatiaľ nájdeme mild-hybridné pohonné jednotky vrátane benzínového šesťvalca, plug-in hybrid príde neskôr.

Mercedes-Benz CLE je dlhý 4850 mm, široký 1860 mm a vysoký 1428 mm. Rázvor osí kolies má dĺžku 2865 mm. To znamená, že rozmermi má oveľa bližšie v pôvodnému modelu E Coupé. Automobil je postavený na platforme MRA, na ktorej jazdia aj súčasné triedy C a E. CLE tak má vpredu aj vzadu viacprvkové zavesenie a o 15 mm nižšiu svetlú výšku podvozok. Odpruženie bude možné vyberať z troch možností. Plne adaptívne s elektronicky riadenými tlmičmi je navyše kombinované so systémom riadenia zadných kolies.

Vzhľad zreteľne nadväzuje na aktuálny dizajnový jazyk značky. Mercedes CLE pôsobí uhladene a elegantne, automobil dostal charakteristickú masku chladiča, štíhle svetlomety na oboch koncoch a výrazne tvarovaný predný nárazník.

Motory

Veľa automobilových noviniek je v týchto časoch buď plne elektrických alebo aspoň vybavených plug-in hybridným pohonom. Mercedes CLE je v tomto svetlou výnimkou v pozitívnom zmysle slova. Základnou motorizáciou pre CLE Coupé je naftový dvojliter s výkonom 200 koní a 440 Nm, ktorá nesie označenie CLE 220d. Motor má okrem filtra pevných častíc ďalšie dva systémy na redukciu oxidov dusíka – samostatný akumulačný katalyzátor NOx a k nemu primárny i sekundárny SCR. Vozidlo s týmto motorom zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,5 sekundy a dosiahne najvyššiu rýchlosť 238 km/h.

Benzínové štvorvalce zastupujú modely CLE 200 a CLE 300, oba majú dvojliter a krútiaci moment prenášajú na zadné alebo všetky štyri kolesá. Slabší variant má parametre 204 koní a 320 Nm, ten silnejší 258 koní a 400 newtonmetrov. Vrcholom motorového portfólia bude zo začiatku CLE 450 4Matic s trojlitrovým preplňovaným radovým šesťvalcom a pohonom 4×4. Motor má 381 koní a 500 Nm, čo stačí na akceleráciu z 0 na 100 km/h za 4,4 sekundy a najvyššiu rýchlosť elektronicky obmedzenú na 250 km/h. Všetky uvedené motory spolupracujú s 9-stupňovou automatickou prevodovkou a sú doplnené o mild-hybridný systém so 48V obvodom, ktorý pridáva 23 koní a 200 Nm. Ponuku agregátov pre CLE Cabriolet zverejní Mercedes neskôr.

Batožinový priestor Coupé má objem 420 litrov. Interiér vychádza z koncepcie triedy C, avšak je tu použitý multimediálny systém MBUX 3. generácie, ktorá sa predstavila v novej triede E. CLE tak oproti triede C bude môcť využívať nové funkcionality. V štandardnej výbave sú sedadlá čalúnené umelou kožou, ale k dispozícii bude aj, samozrejme, koža Nappa či 3D zvukový systém Burmester so 17 reproduktormi, pričom reproduktory sú zabudované aj do hlavových opierok sedadiel.

Mercedes-Benz CLE Coupé sa v Európe začne predávať v novembri tohto roka, CLE Cabriolet príde do predajní pravdepodobne na jar 2024.

Exit mobile version