startstop

Mazda modernizovala modely 3 a CX-30

Po 4 rokoch prišla omladzujúca kúra. Mazda 3 a CX-30 prešli modernizáciou, vďaka ktorej držia krok s terajším svetom.

Súčasná generácia obľúbeného hatchbacku a malého crossoveru je na trhu už 4 roky. Prišiel tak správny čas na facelift. Aj keď Mazda 3 a CX-30 pre modelový rok 2024 prešli modernizáciou, plnohodnotným faceliftom by sme to nenazvali. Dočkali sme sa však niektorých zásadných zmien.

Aktívna bezpečnosť

V dnešnej dobe automobilky kladú veľmi vysoký dôraz na aktívnu bezpečnosť. Dokonca aj v prípade crashtestov sa na tieto prvky výbavy prihliada. Každá automobilka tak usiluje o čo najväčšie množstvo asistenčných systémov vo svojich modeloch. Modernizované modely Mazda 3 a CX-30 dostali nový systém Distracted Driver Alert, ktorý slúži na upozorňovanie vodiča pri strate pozornosti. Ďalšou vychytávkou, ktorej úlohou je predísť kolízii, je systém AEB, ktorý vylepšuje autonómne núdzové brzdenie v noci. Presnejší asistenčný systém Intelligent Speed Assist pomáha s dodržiavaním maximálnej povolenej rýchlosti. Vylepšený je aj systém Crusing & Traffic Support. Mazda sa trošku nevšedne povenovala aj kyberbezpečnosti, ktorá chráni vozidlo proti nežiadúcim zásahom zvonku vozidla.

Zdokonalenie komfortu

V rámci zdokonalenia užívateľského komfortu došlo zo strany Mazdy taktiež k niekoľkým ergonomickým úpravám v interiéroch oboch modelov. Úpravami prešiel centrálny, 10,25-palcový displej infotainmentu, ktorý dostal prehľadnejší softvér. Po novom nechýba ani systém Mazda Connect s najnovšími funkciami a vylepšeným zrkadlením smartfónu. Nechýba už ani bezdrôtové pripojenie Apple CarPlay a Android Auto. Navyše pribudla bezdrôtová nabíjačka, ktorá je aktuálne novinkou vo voliteľnej výbave.

Nové lakovanie karosérie

Facelift Mazdy 3 a CX-30 pre modelový rok 2024 veľa zmien nepriniesol. Nech sme sa snažili ako sme chceli, zmeny v exteriéri sme nenašli. Na druhú stranu to ani nepovažujeme za potrebné, nakoľko aktuálny dizajnový jazyk modelov Mazda je všeobecne považovaný za atraktívny a nadčasový. Jedinými novinkami zovňajšku oboch modelov sú nové farby karosérie. Prvou z nich je farba Ceramic Metallic a druhou je lakovanie karosérie s názvom Zircon Sand.

 

Exit mobile version