startstop

Alfa Romeo potvrdila ďalší superšport, príde v roku 2026

Alfa Romeo potvrdila, že predstaví ďalší superšport. Ešte sme sa poriadne nespamätali z príchodu 33 Stradale a už nás Taliani vábia na ďalšiu novinku zo sveta rýchlych kolies.

Dlhých trinásť rokov sme čakali na príchod nového superšportu z dielne Alfa Romeo. Písal sa rok 2010, kedy Taliani ukončili produkciu modelu 8C Competizione a prakticky odvtedy sa špekulovalo o príchode ďalšieho superšportu. Trvalo to neuveriteľných 13 rokov, no dočkali sme sa. Alfa totiž 30. augusta 2023 oficiálne predstavila typ 33 Stradale, ktorý je novodobou reinkarnáciou historického modelu s rovnakým menom.

A ide teda o poriadne mašinku. Vpred ju totiž ženie 3,0-litrový dvakrát preplňovaný motor V6 so 620 koňmi. Hnacia sila sa prenáša výhradne na zadné kolesá a to prostredníctvom 8-stupňovej dvojspojkovej prevodovky. To však nie je všetko. K dispozícii je aj v čisto elektrickej verzii s výkonom až 750 koní. Oba varianty pokoria stovku za menej ako 3 sekundy a dosiahnu maximálnu rýchlosť 333 km/h. A aby tých „trojek“ nebolo málo, Alfa vyrobí len 33 kusov. Pôjde tak o skutočnú raritku, pričom všetky plánované exempláre už poznajú svojho majiteľa. Pri modeli 33 Stradale však Taliani nekončia, práve naopak.

Foto: Alfa Romeo
Ďalší superšport s logom Alfa Romeo

Na scénu totiž príde ďalší superšport, a to už v roku 2026. Pre magazín Autocar to potvrdil Cristiano Fiorio, vedúci strategických projektov Alfy Romeo. Automobilka sa pritom opäť inšpiruje svojimi klasickými vozidlami, pričom potencionálni zákazníci podľa Fioria vyjadrili záujem o modely zo 60. a 70. rokov. Aj keď nespomenul žiadne konkrétne meno, špekuluje sa, že favoritom by mohla byť Giulia TZ z roku 1963. Medzi ďalších horúcich kandidátov sa radí Alfa Montreal 1970 a Giulietta SZ 1960.

„Prvé vozidlo (33 Stradale) sa ukázalo ako naozaj dobré cvičenie pre nás, pre Alfistov a pre našich zákazníkov. A chceme v tom pokračovať,” prezradil pre Autocar Alejandro Mesonero-Romanos, šéf dizajnu Alfa Romeo. Zároveň dodal, že zákazníkom načrtli možnosť druhého superšportu už počas prvej ukážky modelu 33 Stradale.

S čím nakoniec Alfa príde, je síce nateraz otázne, no my sa už nevieme dočkať. Modely Alfa Romeo patria k najkrajším vozidlám sveta a Taliani trafili do čierneho aj s novodobou 33 Stradale.

Foto: Alfa Romeo
Exit mobile version