startstop

Mini Clubman končí, čo ho však nahradí?

Foto: BMW

Mini Clubman končí. V automobilke Mini si povedali, že v rámci ich portfólia nemajú dostatok miesta na dva päťdverové modely a tak jeden musí z kola von. A keďže horšie predajné čísla má práve Clubman, Conuntryman zostáva a Clubman sa musí porúčať a svojho nástupcu viac nedostane.

Iba nedávno značka Mini predstavila novú verziu modelu Cooper a crossoveru Countryman. Takéto šťastie však rozhodne nemá model Clubman. Aktuálna generácia je na trhu už od roku 2015 a začiatkom roka dostala limitovanú „finálnu“ edíciu s bronzovými detailmi. Avšak táto edícia má byť tou poslednou, keďže Mini nepočíta s nástupcom pre tento model.

Foto: Mini, Mini Countryman
Predajné čísla rozhodli

Šéfka značky Mini Stefanie Wurst sa vyjadrila pre Top Gear nasledovne: „Nepovedala by som, že máme plno, ale jednoducho už viac nebudeme ponúkať model Clubman.“ Možno aj to ukazuje smerovanie značky, keďže radšej uprednostnila Countryman s karosériou bližšie ku crossoveru ako malé kombi v podobe modelu Clubman.

Nesmieme však zabúdať na príchod nového modelu s názvom Aceman. Práve ten by mal zaplniť miesto po modeli Clubman, nakoľko tiež pôjde o vozidlo v päťdverovom prevedení. O konci tohto modelu rozhodli určite aj predajné čísla. Mini Countryman dosahoval globálne dvojnásobné čísla v predaných kusov v porovnaní s modelom Clubman.

Foto: Mini
Dôstojná rozlúčka s Clubmanom

Model Clubman, ktorého charakteristickým znakom sa stali krídlové dvere batožinového priestoru, tak musí urobiť miesto pre nový model Aceman. Samotna Stefanie Wurst potvrdila, že lúčenie s modelom Clubman nebude jednoduché. „Mám Clubman rada, zrovna aj jazdím práve Clubmanom. No po stránke veľkých áut sme sa rozhodli ísť cestou modelu Countryman a nového modelu Aceman.“

Clubman vyšiel v už spomínanej edícii „Final“ na začiatku tohto roka, presnejšie v marci. Celkovo sa v tejto limitovanej edícii vyrobí len 1969 kusov. Toto číslo má špeciálnu symboliku, keďže v roku 1969 sa vôbec prvýkrát predstavil pôvodný model Mini Clubman. Symbolická rozlúčka so sympatickým modelom ale otvára šancu novej etape značky Mini.

Foto: Mini
Exit mobile version