startstop

Strach z parkovania stojí čas aj peniaze, tí úspešní tancujú

Foto: FIAT

Z prieskumu vyplýva, že milióny motoristov sa boja paralelného parkovania. Vozidlo radšej zaparkujú takmer kilometer od svojho cieľa, než by sa vôbec pokúsili o parkovací manéver.

Prieskum medzi 2 000 motoristami, ktorý si objednala spoločnosť FIAT, odhalil, že Briti majú strach z paralelného parkovania. Ich slabé parkovacie schopnosti majú navyše negatívny finančný dosah.

Takmer polovica vodičov (44 %) hovorí, že sa bojí paralelného parkovania. V priemere minú vodiči na opravy počas svojho života v dôsledku nesprávneho parkovania 158 libier, čo sa celkovo rovná závratnej sume 1,5 miliardy. Medzi hlavné dôvody, prečo sa Briti obávajú paralelného parkovania, patrí blokovanie cesty a nechávanie ostatných vodičov čakať (40 %), obavy z prílišného priblíženia sa k iným autám a ich poškodenia (37 %), strach zo zahanbenia a nátlaku pozorujúcich ľudí (36 %), obavy, že zaparkovanie trvá príliš dlho (30 %) a správneho neporozumenia žltým čiaram (23 %). Výskum tiež zistil, že v priemere sú vodiči ochotní zaparkovať vo vzdialenosti 20 minút chôdze, aby sa vyhli paralelnému parkovaniu.

Foto: FIAT
Vidím voľné miesto, ale idem ďalej…

Prieskum tiež odhalil, že vodiči strávia v priemere štyri a pol hodiny ročne pokusmi o paralelné parkovanie – čo zodpovedá ôsmim dňom ich života. Paralelné parkovanie spôsobuje, že 45 % Britov sa cíti vystresovaných, zatiaľ čo 41 % sa spoliehalo, že im s tým pomôže niekto cudzí. 67 % radšej prešlo okolo voľného parkovacieho miesta, než by sa raz alebo viackrát pokúsilo o parkovací manéver. V priemere sa vodiči pokúsia o paralelné parkovanie štyrikrát, kým zaparkujú úspešne.

Z prieskumu tiež vyplýva, že muži boli dvakrát sebavedomejší (32 % mužov veľmi sebavedomých vs. 16 % žien veľmi sebavedomých) Zdá sa ale, že existuje len veľmi malý rozdiel v skutočných zručnostiach, pretože mužom trvá absolvovanie parkovacieho manévru rovnako dlho ako ženám (približne 1,5 minúty). Z tých, ktorým sa úspešne podarí paralelne zaparkovať, 31 % odchádza so samoľúbosťou, 30 % obdivuje svoje schopnosti, 18 % sa ňou chváli na sociálnych sieťach a 17 % dokonca veselo tancuje.

Vzhľadom na tieto problémy sa FIAT spojil s Driving School TV. Ide o populárny kanál na YouTube, ktorý vedie kvalifikovaný inštruktor autoškoly Francis Noakes. Oba subjekty spoločne spustili sprievodcu Fiat Parallel Parking Guide.

Foto: FIAT
Treba cúvať

Paralelné parkovanie je spôsob parkovania vozidla súbežne s vozovkou, v rade s ostatnými zaparkovanými vozidlami. Kým do kolmých parkovacích boxov je možné zaparkovať aj predkom, v prípade paralelného parkovania to zvyčajne nie je možné. Parkovací manéver si tak vyžaduje cúvanie. Všeobecne sa považuje za jednu z najťažších a najstresujúcejších zručností, ktoré sa musia noví vodiči naučiť. Nie vo všetkých krajinách je však toto parkovanie súčasťou skúšok pri udeľovaní vodičského preukazu. 

Exit mobile version