startstop

Motory Podsvetia: Peter Križanovič a Mitsubishi Pajero

V ďalšej časti našej rubriky sa pozrieme na mafiánskeho bossa, ktorému sa osudné stalo podnikanie s Miroslavom Sýkorom.

Peter Križanovič mal veľké plány, chcel sa venovať politike. Mafiánski protivníci však mali iné záujmy a zavraždili ho cestou k svojmu Mitsubishi Pajero.

Začiatkom roku 1996 sa v Nitre uskutočnila slávna lúpež banky VÚB. Páchatelia ukradli 176 miliónov slovenských korún. Ľudia z podsvetia sa však pri deľbe ukradnutých peňazí rozhádali. Konkrétne išlo o spor Miroslava SýkoruPetra Križanoviča. Križanovič následne umiestnil bombu do Sýkorovho auta. Bomba však nevybuchla, čo sa o chuti Sýkoru k pomste Križanovičovi nedá povedať. V novembri 1996 sa uskutočnil aj atentát – po prestrelke prišiel Križanovič o nohu.

Po Sýkorovej smrti prišla potom séria odvetných akcií. Medzi priority patrilo aj odstavenie Križanoviča, označovaného aj ako „Duran“. V apríli 1997 bol Duran zavraždený po výbuchu nástražného výbušného systému. Umiestnený bol pod autom na jednom z petržalských parkovísk, okolo ktorého Duran prechádza na ceste k svojmu autu. Tým bolo Mitsubishi Pajero, na ktoré sa pozrieme bližšie.

Prvý model Pajera bol ohlásený už v roku 1982. Prvý facelift prišiel v roku 1991 a model z tejto produkcie vlastnil aj Duran. Auto je priechodné v teréne. V 90tych rokoch sa objavila možnosť uzamknúť medzinápravový a zadný diferenciál. Vozidlo tak nezastavil takmer žiadny terén. O charaktere skvelého terénneho auta svedčí aj každoročná účasť modelu na Rallye Dakar, kde má už 12 víťazstiev. V Duranovom období boli k dispozícií 4-stupňová automatická a 5-stupňová manuálna prevodovka.

Momentálne ponúka spoločnosť Mitsubishi model Pajero LWB. Predná maska je s chrómovými akcentmi, bočné ochranné dverné lišty sú vo farbe karosérie. V interiéri sa Pajero môže pochváliť kombináciou kože a strieborných prvkov. Volant je potiahnutý mäkkou kožou. Inteligentnou funkciou je pohon 4WD Super Select II. Umožní preradiť z pohonu dvoch kolies na pohon štyroch kolies. V závislosti od podmienok je možnosť výberu štyroch jazdných režimov.

Neprehliadnite predchádzajúci článok – Mikuláš Černák a Alpina B12

Exit mobile version