startstop

Nezabúdajte si preventívne kontrolovať aj tlak v pneumatikách.

Tlak v pneumatikách je zrejme tou najviac zanedbávanou časťou údržby vozidla. Väčšina ľudí ho kontroluje iba pri výmene zimných kolies za letné, prípadne naopak.

Optimálny tlak v pneumatikách dokáže zabrániť zvýšeniu opotrebovania a dokáže takisto predĺžiť cyklus výmeny. Nešetríte iba vy, ale dokáže ušetriť aj našu Matku Zem. Okrem predĺženého cyklu výmeny, správny tlak v pneumatikách takisto dokáže zredukovať spotrebu paliva vozidla a tým tak aj emisie CO2.

Ako správne zmerať tlak? Okrem toho, že kompresory na zmeranie tlaku a dofúkanie sa zväčša nachádzajú na čerpacích staniciach, tak pochopiteľne existujú aj domáce kompresory. Predsa len, aktuálny trend je jasný a máloktorá automobilka do svojich vozidiel dáva dojazdové koleso, väčšinou v nich nájdeme len opravnú sadu na pneumatiky. Tieto kompresory sú užitočné a ľahko skladovateľné. Sú napájané cez 12V zásuvku a niektoré disponujú až trojmetrovým napájacím káblom s navíjacím mechanizmom a flexibilnou vzduchovou hadicou.

Doba nafúknutia pneumatiky je naozaj krátka, takže sa nemusíte báť, že kompresor bude nafukovať jedno koleso 40 minút. S kompresorom sa veľmi jednoducho manipuluje. Pneumatiky sú jediným kontaktom automobilu s vozovkou a práve ony sú najháklivejšie na rôzne poruchy. Najčastejšou poruchou na cestách je jednoznačne defekt. Ako sme spomínali vyššie, väčšina automobilov obsahuje už iba opravnú sadu pneumatiky a nie celé koleso.

Vďaka kompresoru a aj opravnej sade získavajú obe strany. Ako výrobca, tak aj majiteľ nového vozidla vďaka väčšiemu batožinovému priestoru. Väčšina šoférov sa prikláňa práve skôr k použitiu dofukovacej sady, než k výmene pneumatiky kus za kus.

Utesnenie poškodenej pneumatiky je rýchle a jednoduché a nie je potrebné pri tom použiť zdvihák. Práve vďaka opravným sadám sa viete vydať ďalej na cestu v priebehu 10 minút. Aktuálne kompresory sú kompatibilné aj so systémami TMPS (monitorovanie tlaku v pneumatikách). Je však takisto rozdiel medzi kupovanou sadou a tou, čo dostanete od výroby. Väčšinu, čo kúpite individuálne a „nespotrebujete“ do 5 rokov musíte vymeniť. Tie, ktoré dostanete od výroby však meniť nemusíte.

Exit mobile version