startstop

Ako znížiť spotrebu paliva a ušetriť? Máme pre vás zopár tipov

Ak hľadáte spôsoby ako ušetriť, máme pre vás zopár tipov. Pochopiteľne, z motoristického hľadiska.

Časy, kedy palivo nestálo viac ako 1,30 eura za liter, sú dávno preč. Ruský útok na Ukrajinu, inflácia a ďalšie faktory vystrelili ceny do stratosféry. A keď sa už zdalo, že sa ceny zastabilizujú okolo 1,50 eura za liter, ropné štáty pred pár týždňami ohlásili zníženie ťažby. Táto nečakaná správa sa okamžite premietla aj do cien (predovšetkým benzínu), ktoré opäť začali rásť. Ekonomická prevádzka vozidla je preto zase aktuálna. Týchto pár známych a osvedčených trikov by vám mohlo pomôcť ušetriť obsah peňaženky. Takže… Ako znížiť spotrebu paliva?

Povestná „jazda na spotrebu“ je každodenný cieľ veľkej časti motoristov. Vysoké ceny potravín, energií či palív znamenajú, že mnoho ľudí si na výdavky musí dávať väčší pozor. Rady ako šetriť v prvých dvoch prípadoch pochopiteľne dávať nebudeme, no pozrime sa na naftu a benzín.

Potrebujem ísť vôbec autom?

Samozrejme záleží, aké sú vaše návyky za volantom a či sa istými zásadami pri prevádzke auta riadite už dávno, ale na jednej nádrži môžete stále čosi ušetriť. Ešte predtým sa však zamyslite, či auto skutočne potrebujete využiť, alebo ide len o komfort. Alternatíva sa dá často nájsť v chôdzi, bicykli či v MHD.

Väčšiu trasu si vopred naplánujte

Dokonca aj keď ju dobre poznáte, mimoriadne šikovné aplikácie Google Maps či Waze dokážu pomôcť vyhnúť sa zápcham a nájsť efektívnejšiu trasu. Ani tá nepomôže, ak jazdíte štýlom plyn-brzda-plyn. Plynulosť jazdy je totiž dôležitejšia, ako si mnohí myslia. Vyhnite sa preto prudkému brzdeniu či ostrej akcelerácii a situácie v premávke predvídajte.

Pravidiel a osvedčených spôsobov, ako dosiahnuť nižšiu spotrebu paliva, je pochopiteľne viac. Nasledujúce tipy skúsení motoristi dávno poznajú, nováčikom ale môžu pomôcť:

Exit mobile version