startstop

TEST Peugeot e-Expert – elektrická dodávka, ktorá má zmysel

Elektrifikácia sa nevyhne ani segmentu dodávok. Jedna taká elektrická dodávka s názvom Peugeot e- Expert sa dostala aj do nášho redakčného testu. Ako sa teda jazdí s elektro-dodávkou a má to vôbec v tomto segmente vozidiel zmysel? 

Peugeot e-Expert bol ocenený titulom Medzinárodný van roka 2021 (cena IVOTY – International Van of the Year 2021).  Túto cenu udeľuje európska porota špecializovaných novinárov podľa prísnych výberových kritérií. Elektrická verzia modelu Expert poskytuje  profesionálne riešenia nových výziev v oblasti mobility v mestských oblastiach a tiež vo vidieckych oblastiach vďaka autonómii, ktorá vám umožňuje cestovať v pohodlí pri zachovaní všetkých užitočných vlastností. Peugeot Expert bol ocenený touto prestížnou cenou už druhýkrát, prvýkrát už v roku 2017.

S drobnými odlišnosťami

Moderné a čisté línie nového elektromobilu Peugeot e-Expert zdôrazňujú charakter výkonného úžitkového vozidla určeného pre každodenné použitie. Peugeot e-Expert je k dispozícii v 2 dĺžkach a ponúka niekoľko verzií, ktoré zodpovedajú rôznym potrebám firemných zákazníkov. Logo Peugeot, ktoré je súčasťou robustnej prednej masky, upúta na prvý pohľad a dokladá príslušnosť k elektrickým modelom značky. Zásuvka nabíjania je ľahko v dosahu, umiestnená v ľavom prednom blatníku. Vzhľadom k nie vždy priestorovo celkom dobre navrhnutým nabíjacím miestam by sme však ocenili nabíjací port skôr v zadnej časti vozidla. Predsa len by sa lepšie zapájal nabíjací kábel do zadnej časti vozidla a každopádne sa lepšie parkuje na nabíjacie miesto cúvaním. Hlavne keď vezmeme do úvahy rozmery vozidla. 

Sťahovanie bez emisií

Na zadných dverách takisto nájdeme odkazy na elektrický pohon vo forme nápisu e-Expert a špecifického dichroického loga Peugeot s modrými a zelenými tónmi. Peugeot e-Expert nestratil vzhľadom na vnútorné usporiadanie žiadnu z výhod verzií so spaľovacím motorom. Ponúka užitočný objem až 6,6 , užitočné zaťaženie až 1 275 kg, výšku do 1,90 m a takisto si zachoval svoju ťažnú kapacitu. S týmto ľahko ovládateľným vozidlom jednoducho zaparkujete kdekoľvek a vďaka elektrickému pohonu budete mať prístup aj do nízkoemisných zón veľkých európskych miest.

Bez batérie ani na krok

Úžitkový elektromobil Peugeot e-Expert môže byť vybavený vysokonapäťovou batériou s kapacitou 50 kWh umožňujúcu dojazd až 230 km  (podľa metódy WLTP) alebo batériou 75 kWh s maximálnym dojazdom až 330 km (podľa WLTP) dômyselne uloženú tak, aby sa nezmenšil priestor pre cestujúcich ani objem nákladového priestoru. Na batériu sa vzťahuje záruka 8 rokov/160 000 km pri garancii 70% kapacity batérie. Z osobnej skúsenosti vieme potvrdiť dojazd do 300 kilometrov, čo je stále skvelá hodnota. Osobne určite odporúčame batériu s väčšou kapacitou, zminimalizuje to počet nabíjaní a vám zvýši jazdný komfort a akčný rádius. 

A čo nabíjanie?

Pomocou štandardného kábla dodávaného v rámci základnej výbavy vozidla je možné e-Expert dobíjať z klasickej zásuvky. Špeciálny kábel, ktorý je možné objednať v rámci príslušenstva, v kombinácii so zásuvkou so zvýšeným výkonom skráti dobu nabíjania na 15 h. Peugeot e-Expert môžete dobíjať rýchlejšie a bezpečnejšie pomocou Wallboxu: dobitie do plnej kapacity je možné dosiahnuť za menej než 7,5 hodiny pomocou jednofázového Wallboxu o výkone 7,4 kW. Wallbox zaisťuje najbezpečnejší a najrýchlejší spôsob nabíjania. Parametre batérie umožňujú dobíjať elektromobil na rýchlonabíjacích staniciach s výkonom 100 kW, pričom jeho dobitie na 80% trvá iba 30 minút.

Dáva zmysel

Verím, že mestské dodávky budú v našich mestách čo najskôr široko rozšírené, zbavíme sa tak nielen emisne neefektívnych naftových vozidiel, ale zároveň aj hlučných. Kým kuriér odovzdá všetky zásielky, trvá to niekoľko minút a naftový pohon počuť široko-ďaleko. 

 

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor Elektrický, asynchrónny
Typ a kapacita akumulátora Li-ion, 70 kWh
Max. výkon 100 kW/136 k
Max. krútiaci moment 260 Nm
Dojazd 330 km
Pohon FWD
Prevodovka 1 – stupňová
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY
Dĺžka 5 309 mm
Šírka (bez spätných zrkadiel) 1 920 mm
Výška 1 525 mm
Rázvor náprav 2 899 mm
Pohotovostná hmotnosť 1 989 kg
Objem batožinového priestoru 1 060 l
Zrýchlenie 0-100 km/h 12,1 s
Rozmer pneumatík 225/55 R17
SPOTREBA (počas testu)
Elektromotor
Mesto: 26 kWh/100 km
Diaľnica: 21 kWh/100 km
Okresky: 18 kWh/100 km
Dojazd 330 km
Maximálny nabíjací výkon 100 kW
Doba nabíjania 0 – 100% 45 min
Doba nabíjania 20 – 80% 30 min
CENA
Základná cena modelu 38 196
Základná cena testovanej verzie 44 376
Exit mobile version