startstop

Pozrite si, ako Mercedes-AMG GLC 63 S uchmatol Stelviu titul!

Pozrite si, ako Mercedes-AMG GLC 63 S uchmatol Stelviu titul!

Automobilky sa posledných pár rokov predbiehajú v tom, ktorá si uchmatne rekord na známej Severnej slučke Nürburgringu, ktorej prischla prezývka Zelené peklo. Najnovší rekord v kategórii SUV zajazdil Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ a pripravil tak o prvenstvo Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio Verde. 

Rekordy na Severnej slučke Nürburgringu sa pomaly, ale isto stávajú silným trendom v automobilovom priemysle. Absolútne najrýchlejší čas zajazdil Timo Bernhard v júni tohto roka na LMP-1 prototype Porsche 919 Hybrid EVO: neuveriteľných 5 minút a 19 sekúnd, čo znamená priemernú rýchlosť 233,8 kilometra za hodinu. Rekord v rámci produkčných automobilov drží Lamborghini Aventador LP770-4 SVJ s časom 6 minút 44,9 sekundy. Potom sú tu rôzne čiastkové kategórie, ako napríklad najrýchlejšia predokolka, najrýchlejší 4-miestny sedan, najrýchlejšie auto so schopnosťou odviezť siedmich pasažierov… V kategórii SUV donedávna kraľovalo Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio Verde s časom 7 minút 51,7 sekundy, no tomu je koniec. Novým kráľom je Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+.

Pozrite si, ako Mercedes-AMG GLC 63 S uchmatol Stelviu titul!

Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ dokázal pred pár dňami prekonať rekord Alfy s pilotom Markusom Hofbauerom za volantom. Teda, presnejšie povedané, Markus Hofbauer nie je profesionálny jazdec, ale vývojový manažér a podľa Mercedesu sa mu rekordné kolo podarilo zajazdiť hneď na prvý pokus. Markus podľa informácií z jeho osobného profilu na profesijnej sociálnej sieti LinkedIn strávil niekoľko rokov ako inžinier Porsche a k Mercedes-AMG sa pripojil len pred niekoľkými rokmi. Za volantom GLC 63 S dosiahol čas 7 minút a 49,369 sekundy, čo je o 2,3 sekundy rýchlejšie ako Stelvio vo vrcholnej verzii a približne na rovnakej úrovni ako polozávodný hothatch Volkswagen Golf GTI Clubsport S.

Mercedes-AMG GLC 63 S 4MATIC+ poháňa 4,0-litrový dvoma turbami prepĺňaný vidlicový osemvalec, ktorý produkuje výkon 375 kW (510 k) a krútiaci moment 700 Nm. Motor je spojený s automatickou 9-stupňovou prevodovkou a poháňa, ako už napovedá názov, všetky štyri kolesá. Z 0 na 100 km/h vyšprintuje 2010 kilogramov (s vodičom) vážiace auto za úctyhodných 3,8 sekundy.

Pre porovnanie, Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio Verde

Alfa Romeo Stelvio v navýkonnejšej verzii Quadrifoglio Verde (QV) dosahuje na vlas rovnaký výkon 375 kW (510 k), avšak má o dva valce menej. Konkrétne ide o 2,9-litrový vidlicový šesťvalec pôvodom z Ferrari California, ktorý je spojený s 8-stupňovým automatom. Ten dosahuje o čosi menší krútiaci moment – rovných 600 Nm a z 0 na 100 km/h vyšprintuje za 3,8 sekundy. V prospech Stelvia hrá aj váha: talianske SUV váži s vodičom 1905 kilogramov. Je teda pozoruhodné, že Mercedes zvládol trať až o 2,3 sekundy rýchlejšie.

Dosť bolo kecov, tu je celé video z jazdy Mercedesu-AMG GLC 63 S 4MATIC na Zelenom pekle:

A tu je takmer rovnako šialená jazda Alfy Romeo Stelvio Quadrifoglio Verde, ktoré slávnu Severnú slučku prekonalo s časom 7 minút a 51,7 sekúnd.

Zdroje: carthrottle | startstop.sk

Exit mobile version