Testovanie motorov je niečo, čo bežný smrteľník nemá možnosť vidieť každý deň. No dnes sa pokúsime vás týmto procesom previesť vďaka sérii fotografií z Mladej Boleslavi.

Viete, ako v dnešnej dobe prebieha v automobilkách testovanie motorov? Procesom, ktorý je zameraný na hladký chod, spoľahlivosť, ale aj výkon spotrebu paliva (a teda samozrejme aj vyprodukované emisie) či vibrácie, nás previedla česká Škodovka prostredníctvom série fotografií z motorového centra v Mladej Boleslavi. To bolo kompletne zrekonštruované v roku 2014 a okrem motorov sa v ňom testujú aj prevodovky. Vývojové centrum má na starosti napríklad vývoj motora 1,0 TSI, ale aj prípravu motorov na zástavbu do koncernových platforiem.

Všetky motory musia zvládať rôzne klimatické podmienky, rôzny rozsah teplôt od treskúcich mrazov až po vysoké horúčavy, rozdielnu nadmorskú výšku, ale aj kvalitu paliva či dokonca rôzne súčiastky od rôznych dodávateľov. Dlhodobé testovanie motorov trvá od 50 do 1000 hodín, no najnáročnejší test pozostáva až z 1250-hodinovej nepretržitej prevádzky

Celková výstavba vývojového centra Škodovky v Mladej Boleslavi, ktorá bola prvýkrát slávnostne otvorená 4. septembra 2014, stála 45 miliónov eur, z toho 10 miliónov eur koncern investoval do technológií a technologických zariadení. V centre sa nachádza 5 skúšobných stavov na testovanie prevodoviek, 6 špeciálnych skúšobných stavov na takzvané „vytrvalostné“ testy jednotlivých komponentov a systémov spaľovacích motorov a 15 skúšobných stavov pre motory. Tie zvládajú výkon až 400 kW (544 k) a krútiaci moment až 750 Nm. Všetky tieto miestnosti sú odhlučnené a zabezpečené proti požiaru.

Okrem toho sa v centre nachádzajú palivové stanice s kapacitou 50-tisíc litrov až šiestich druhov paliva: okrem benzínu a nafty je to aj CNG, LPG, etanol či palivo pre závodné motory.

Poďme sa ale pozrieť na samotné testovanie motorov.

Testovanie motorov prebieha v automatickej prevádzke a je riadené automatizačným systémom.

Do skúšobného priestoru nie je počas prevádzky motora dovolené vstupovať. Testovaný motor je tak pre lepší monitoring neustále sledovaný kamerami.

Vzduchotechnika odvádza spaliny od výfuku okamžite preč. Medzi jednotlivými stanicami sú umiestnené analyzátory pre meranie zloženie emisií testovaných motorov. Tá dokaže prečerpať až 136-tisíc metrov kubických vzduchu za hodinu.

Na testovanie sa motor vopred pripraví na špeciálnu paletu, kam sa pevne uchytí. Príprava agregátu ku skúške – zostavenie, uchytenie do palety atď. – trvá niekoľko desiatok hodín, jeho umiestnenie na skúšobný stav je potom už otázkou len niekoľkých minút. Potom na motor technici pripoja prívod paliva, vzduchu a chladiacej kvapaliny. Nasleduje pripojenie motora na elektrickú brzdu a požadovanú meraciu techniku. Na chladenie motora sa používa chladiaca kvapalina s teplotou presne 30 stupňov Celzia a na chladenie medzichladiča a ostatných komponentov sa používa chladiaca kvapalina s teplotou 6 stupňov celzia.

„Je potrebné si uvedomiť, že nielen predpisy, ale aj napríklad klimatické podmienky sa v rôznych kútoch sveta dosť výrazne líšia,“ hovorí vedúci vývoja podvozku a agregátu mladoboleslavskej značky Martin Hrdlička.

Každý skúšobný priestor je z akustických a bezpečnostných dôvodov oddelený od obsluhy lepeným „nepriestrelným“ sklom. Motory sa počas testovania nachádzajú na vzduchom odpružených zliatinových doskách, ktoré vážia až 40 ton. Dôvodom je zabránenie prenosu vibrácií pri testovaní na celú budovu Motorového centra, vysvetľuje Hrdlička.

Aby mohli byť všetky testovacie stanice prevádzkované bez problémov, je potrebné rozsiahle technické zázemie.

Zdroje: Škodaautorevuestartstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRange Rover Evoque pick-up? Fantázii sa medze nekladú!
Nasledujúci článokLincoln Continental Mark VIII, alebo keď obyčajné dvere nestačia