Téme svetlá budúcnosti sme sa už venovali. V článku sme rozobrali jednotlivé technológie a popísali ich výhody a nevýhody. Nemecká spoločnosť Osram má v budúcnosti svietenia jasno: lasery!

Osvetlenie je jednou z najdôležitejších súčastí akéhokoľvek motorového (aj nemotorového) vozidla. Platí zásada vidieť a byť videný. Môže sa nám zdať, že kým ostatné časti automobilu sa vyvíjajú expresnou rýchlosťou, v prípade svetlometov sa až také pokroky nedejú. Veď ešte dnes nájdeme v ponuke automobiliek zastaralé halogény! Kde je teda problém? A aké budú svetlá budúcnosti?

Aby sme boli féroví, okrem halogénovej technológie tu máme aj xenóny, ktoré zažili rozmach najmä na začiatku tisícročia, a v poslednej dobe sa rozmáhajú aj LED svetlá. Prémiové automobilky v niektorých svojich modeloch dokonca ponúkajú aj takzvané laserové svetlomety. A práve posledné menované a zároveň technologicky najmladšie budú podľa známej nemeckej firmy Osram hrať v budúcnosti prím.

Poďme sa najprv pozrieť na históriu laserových svetlometov, ako fungujú a v akých autách ich aktuálne môžeme nájsť. Ako prvé s nimi prišli Audi R8 LMX a BMW i8 približne v rovnakom čase v roku 2015. O čosi neskôr ich nasledovalo aj nové BMW radu 7 a nedávno sa do ligy pridala aj nová X5, X7, rad 8, ale aj nový rad 3. Laserová technológia sa využíva len pri malej časti procesu vytvárania svetla.

Princíp činnosti

Napríklad BMW využíva tri modré lasery (osobitne pre diaľkové a stretávacie svetlá), ktoré sa nachádzajú na zadnej strane svetlometov a po zapnutí svietia na sadu malých zrkadiel sústreďujúcich energiu na malú šošovku so žltým fosforovým plynom. Ten pri kontakte s laserovými lúčmi vytvorí jasné biele svetlo, ktoré je potom pomocou ďalších zrkadiel odrazené do prednej časti svetlometu. Audi malo v R8 LMX podobný systém, no využívalo až 4 lasery. V ideálnych podmienkach je viditeľnosť údajne až 600 metrov. Viac o jednotlivých technológiách sa dočítate v článku:

Halogény, xenóny, LED alebo laserové svetlá? Veľké porovnanie technológií

Aktuálne sa vývoju technológie venuje aj nemecká firma Osram so sídlom v Mníchove (náhoda?). Firma údajne vyvíja laserovú diódu kompaktných rozmerov, ktorá umožní výrobcom ušetriť miesto pri konštrukcii svetlometu ako celku, a to pri zachovaní výkonnosti osvetlenia.

Osram chce laserovú diódu PLPT9 450D_E A01 sprístupniť širokej verejnosti. Spoločnosť dodáva, že dióda je schopná odolať teplotám v rozmedzí od -40 stupňov Celzia až do +120 stupňov Celzia. V porovnaní s LED technológiou je až trikrát výkonnejšia. Nuž, ostáva nám len dúfať, že v Osrame sa nemýlia a už o pár rokov budeme jazdiť v autách s lasermi. Na druhej strane, aké to asi je stretnúť také auto v protismere…

Zdroje: osram | autoforum | startstop.sk
Foto: Shane KBMW i8 laserlight, CC BY-SA 2.0, Link

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTOP 10 najdrahších áut predaných v aukcii Retromobile 2019
Nasledujúci článokV ktorom meste trávia vodiči v kolónach najviac času? Bratislava medzi nimi nie je!