startstop

Aké bezpečné sú v skutočnosti moderné čerpacie stanice?

Aké bezpečné sú v skutočnosti moderné čerpacie stanice?

Vodička v meste Ceres v americkom štáte Kalifornia narazila do benzínky. Situáciu však rýchlo dostal pod kontrolu bezpečnostný ventil, ktorý ukazuje, aké bezpečné sú v skutočnosti moderné čerpacie stanice.

Spojené štáty môžu pre našinca z viacerých dôvodov pôsobiť zvláštne. Tak napríklad v niektorých štátoch je vyslovene nelegálne natankovať si samostatne palivo. Nedávno toto opatrenie uvoľnili v štáte Oregon, no častým argumentom hovoriacim v prospech týchto pravidiel je bezpečnosť. Tá je však dnes oveľa menej relevantnou záležitosťou, ako to bolo v čase, keď pred desiatkami rokov vstúpili mnohé z týchto zákazov do platnosti. Jeden z dôkazov sa pritom odohral len nedávno v americkom štáte Kalifornia. Mladá vodička v meste Ceres stratila vo vysokej rýchlosti kontrolu nad vozidlom a vletela priamo do stojanu. Našťastie, situácia nemala tragický koniec, čo dokazuje úroveň bezpečnosti, ktorú v súčasnosti musia čerpacie stanice spĺňať.

Zákaz tankovať?

Chápeme, že existujú dôvody, prečo čerpacie stanice vzbudzujú rešpekt. Predsa len, obyčajní ľudia sa stretávajú s obrovským množstvom extrémne horľavých kvapalín, pričom stoja priamo nad zásobníkmi, v ktorých sa nachádzajú ďalšie tisíce litrov. Preto v niektorých amerických štátoch smie tankovať len vyškolený personál a bežných ľudí k pumpám jednoducho nepúšťajú.

V Európe je ale tradícia o čosi iná a tankovanie personálom benzínky využívajú predovšetkým seniori, hendikepovaní vodiči alebo vodiči, ktorí sa nechcú zašpiniť. No v drvivej väčšine prípadov si vodič tankuje sám. Aj napriek tomu je percento hrozivých nehôd minimálne, hoci občas k nejakej kurióznej situácii dôjde: pred pár rokmi napríklad istá Nemka natankovala do svojho VW Passat benzín namiesto nafty, a tak sa rozhodla využiť neďaleko stojaci vysávač, aby nesprávne palivo vysala z nádrže…

Bezpečnosť na prvom mieste

Iná situácia spred pár dní, ktorá sa stala v severnej Kalifornii však dokazuje, že aj keď sa stane niečo nepredvídané, existujú systémy, ktoré dokážu situáciu zachrániť.

23-ročná žena, ktorá bola neskôr identifikovaná ako Isabel Zepedová, si to namierila z diaľnice v plnej rýchlosti priamo na benzínové čerpadlo. Dramatické chvíle zachytila priemyselná kamera. Náraz bol dostatočne silný na to, aby zničil celý stojan a vytvoril tak ohnivú guľu. V dôsledku nárazu sa vznietilo zvyškové palivo, ktoré zostalo v zdemolovanom čerpadle. Oheň však hasiči v krátkom čase dostali pod kontrolu a zabránili tak jeho rozšíreniu na akékoľvek ďalšie vozidlá.

Dôvodom, prečo nemala sitácia omnoho horšie následky, je bezpečnostný ventil, ktorý je navrhnutý tak, aby sa v prípade poškodenia rýchlo uzavrel, utesnil tak nádrže a zabránil výbuchu paliva v nádrži pod zemou.

Zepedová, ktorej deti vo veku 4 a 5 rokov sa nachádzali na zadnom sedadle, je obvinená z vedenia motorového vozidla pod vplyvom omamnej látky a z prečinu ohrozenia dieťaťa. Kalifornská diaľničná hliadka uviedla, že deti síce utrpeli ľahké zranenia, no inak sú v poriadku.

Exit mobile version