startstop

PRVÁ JAZDA Honda ZR-V, je to len zvýšený Civic?

Kedy je SUV príliš veľa? Určite nie v roku 2023 a dobre to vie aj Honda. Preto sa rozhodla vyplniť medzeru medzi modelmi HR-V a CR-V novým modelom. Honda ZR-V ako auto určené pre generáciu Z.

Inak sa asi ani nedá vysvetliť jeho názov. Je to však asi posledná vec na celom aute, ktorej chýba logika. Počas prvých jázd v Barcelone nás tento model očaril hlavne svojim jazdným prejavom.

Šoférske mestské SUV?

Honda si dala za cieľ priniesť do tohto segmentu auto, s ktorým vás bude regulérne baviť jazdiť. A aj keď to nie Type R a v zákrutách sú cítiť náklony, aj tak som mal za volantom úsmev. ZR-V je hravá, precízne viete smerovať auto presne tam, kam chcete a riadenie je až prekvapivo tuhé. Nie je tak komunikatívne, ale novinka sa určite zaradí na špicu svojej triedy.

Ticho v kabíne

Príjemne prekvapil aj hybridný pohon e:HEV. Ten sa skladá z 2,0-litrového atmosférického štvorvalca, ktorý pracuje v Atkinsonovom cykle, čím si zabezpečil vysokú efektivitu. Batéria je maličká, má kapacitu iba niečo vyše 1 kWh. Aj tak sme však prešli značnú časť našej cesty v elektrickom režime, alebo s minimálnym zapojením spaľovacieho motora. Dva elektromotory sú totiž celý čas v pozore a iba pri diaľničnom tempe pracuje spaľovák sám. Systémový výkon je 184 koní a 314 Nm.

Napriek tomu, že v ZR-V v podstate nemá prevodovku a otáčky motora si žijú vlastným životom, ruch do interiéru je prakticky úplne eliminovaný. Aj pri prudšom stlačení plynového pedálu je zvukový prejav “zdravý” a nijako rušivý. Zvukový systém ešte imituje preraďovanie, čím zdokonaľuje ilúziu o bežnom pohone. Spotrebu udáva Honda na 5,7 litra na 100 km, na reálne čísla si musíme počkať na domáci test.

Interiér ako má byť

Ergonomicky hrá ZR-V prvú ligu. Samostatné ovládanie klimatizácie, dotyková obrazovka v optimálnej veľkosti a vždy po ruke, prehľadné ukazovatele a množstvo odkladacích priestorov. Takto to má prosto vyzerať. Škoda len, že športovému charakteru nedokázali sekundovať sedadlá s nedostatočným bočným vedením.

Dokáže zaujať aj cenou?

Čisté línie interiéru sa preniesli aj do dizajnu. Ten ide rovnakým smerom ako pri HR-V a stavil na čisté, jednoduché línie. Ak by ste si ho chceli trochu okoreniť, môžete zvoliť výbavu Sport. A pozitívny dojem zo ZR-V mohla okoreniť už iba jeho cena, ktorá v čase prezentácie nebola známa. Teraz však už vieme, že novinka odštartuje na sume 39 990 €. Otázkou teda znie, ako obstojí v súboji s lacnejšou Toyotou Corolla Cross.

Exit mobile version