Konečne je to tu. Ženevský autosalón len pred pár hodinami otvoril svoje výstavné plochy a tak veľké množstvo automobiliek môže svetu ukázať všetky novinky. Medzi vystavovateľmi už tradične nechýba česká Škoda, ktorá si pre Ženevu pripravila predstavenie modelu Kamiq a elektrického prototypu Vision iV.

Kamiq

Ako sme Vám už pred nejakým časom v samostatnom článku prezradili, model Kamiq bude pre Škodu kľúčovým autom. Jeho existencia bude súvisieť najmä s tým, že nová generácia Škody Fabia už viac neprinesie karosériu kombi. Automobil, ktorý vychádza z prototypu Vision X, ktorý si automobilka pripravila pre Ženevu už pred rokom, bude disponovať podobnou technikou ako jeho koncernoví súrodenci. Jedná sa konkrétne o Seat Arona a VW T-Cross.

Kamiq bude vôbec prvým SUV od Škody, ktoré ponesie nový dizajnový jazyk interiéru, ktorý zaviedla už Scala. Taktiež bude akýmsi priekopníkom novej prednej časti, čím sa bude od svojich väčších príbuzných modelov Karoq a Kodiaq odlišovať. Škoda chce týmto malým mestským crossoverom zacieliť hlavne ma mladú klientelu. Po motoristickej stráne bude Kamiq vychádzať s ponuky Scaly. Základ bude začínať litrovým TSI v dvoch výkonových verziách – 70 a 85 kW a vrchol ponuky bude tvoriť 1,5 litrové TSI s výkonom 110 kW. Samozrejme sa nezabudlo ani na diesel, ktorý bude zastúpený 1,6 litrovým agregátom TDI s výkonom 85 kW a najekologickejším motorom bude 1,0 G-Tec s výkonom 66 kW.

Vision iV

Tradičným náhľadom do budúcnosti pre automobilku spoza rieky Morava je pre tento rok koncept Škoda Vision iV. Jedná sa o akúsi podarenú evolúciu konceptu Vision E, ktorá by sa už čoskoro mala dočkať aj finálnej podoby. Elektromobil je postavený na platforme MEB, čo dalo návrhárom dostatočné možnosti individualizácie. Škoda v tomto roku zahajuje svoju eletrifikačnú ofenzívu, ktorej vyústením bude 10 plne elektrických modelov. 

Coupe SUV, ktoré bude vychádzať z konceptu Vision iV by sa na trhu mohlo objaviť už v priebehu nasledujúcich rokov. Jeho hlavnými prednosťami bude emocionalita a ekológia, čo by mali byť taktiež aj hlavné prednosti značky Škoda. Už tradične Vision iV so sebou prinesie veľký vnútroný priestor, ktorý je pre českú automobilky typickým znamením. O pohon prototypu sa starajú dva elektromotory, ktoré sú umiestnené na každej náprave. Vision iV bude teda disponovať pohonom všetkých kolies. Plochá ion-lithiová batéria, ktorá je zabudovaná v podlahe vozu by mala vozidlu dožičiť dojazd na úrovni 500 kilometrov. Táto hodnota bola nameraná vďaka novému štandardu WLTP. Zaujímavosťou tohto konceptu je, že dokáže implementovať smartfón priamo do svojho infotainmentu, ktorý následne mlže byť použitý ako kľúč.

Autosalón Ženeva: Mitsubishi ASX

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAutosalón Ženeva: Mitsubishi ASX
Nasledujúci článokAutosalón Ženeva: Ofenzíva Renaultu v podobe nového Clia a Twinga
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.