startstop

Ukrajinským taxíkom sa na Slovensku už nezveziete, zakázali ich

Vláda schválila zákon, ktorý zakazuje využívať autá s inou ako slovenskou ŠPZ na účely taxislužby. Zmeny sa dotknú aj prepravcov, tým naopak štát umožní prenájom vozidiel na zahraničných značkách.

Z dostupných informácií dňa 22.03.2024 vládou Slovenskej republiky prešiel nový návrh Zákona o cestnej premávke. Zákon pochádza z dielne ministerstva dopravy a umožňuje prepravcom prenájom vozidiel s inou ako slovenskou poznávacou značkou. Takéto vozidlá však môžu tvoriť maximálne 25 % firemnej flotily a je možné ich využívať najdlhšie šesť mesiacov. Vozidlá musia niesť EČV krajín Európskej únie. Vďaka tomuto návrhu získajú prepravcovia väčšiu flexibilitu v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru.

Koniec ukrajinských taxíkov

Najzásadnejšou zmenou je zákaz poskytovania taxislužby na vozidlách s inou ako slovenskou ŠPZ. Podľa slov ministra dopravy Jozefa Ráža ml. je podobné nariadenie štandardom aj v iných krajinách Európskej únie. Dôvodom pre takúto zásadnú zmenu je cieľ priniesť vyššiu bezpečnosť zákazníkov využívajúcich taxislužby v našej krajine.

V súčasnosti platí, že slovenskí taxikári musia so svojimi vozidlami absolvovať technickú kontrolu každý rok, čo v iných krajinách Európskej únie nie je štandardom. Táto zmena zákona sa však dotkne aj ukrajinských taxikárov, z ktorých mnohí jazdia v slovenských mestách na svojich vozidlách s ukrajinským evidenčným číslom. Po novom tak budú môcť vykonávať túto činnosť už len na vozidlách so slovenskými EČV.

Nový zákon tak zrovnocení všetkých poskytovateľov taxislužby a môže priniesť vyššiu bezpečnosť na našich cestách. Nový návrh zákona zatiaľ schválila len vláda, po predložení návrhu parlamentu sa bude rozhodovať o jeho schválení zákonodarcami, až následne môže zákon vstúpiť do platnosti.

Exit mobile version