Domov Doprava Ukrajinským taxíkom sa na Slovensku už nezveziete, zakázali ich

Ukrajinským taxíkom sa na Slovensku už nezveziete, zakázali ich

Vláda schválila zákon, ktorý zakazuje využívať autá s inou ako slovenskou ŠPZ na účely taxislužby. Zmeny sa dotknú aj prepravcov, tým naopak štát umožní prenájom vozidiel na zahraničných značkách.

Z dostupných informácií dňa 22.03.2024 vládou Slovenskej republiky prešiel nový návrh Zákona o cestnej premávke. Zákon pochádza z dielne ministerstva dopravy a umožňuje prepravcom prenájom vozidiel s inou ako slovenskou poznávacou značkou. Takéto vozidlá však môžu tvoriť maximálne 25 % firemnej flotily a je možné ich využívať najdlhšie šesť mesiacov. Vozidlá musia niesť EČV krajín Európskej únie. Vďaka tomuto návrhu získajú prepravcovia väčšiu flexibilitu v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru.

Koniec ukrajinských taxíkov

Najzásadnejšou zmenou je zákaz poskytovania taxislužby na vozidlách s inou ako slovenskou ŠPZ. Podľa slov ministra dopravy Jozefa Ráža ml. je podobné nariadenie štandardom aj v iných krajinách Európskej únie. Dôvodom pre takúto zásadnú zmenu je cieľ priniesť vyššiu bezpečnosť zákazníkov využívajúcich taxislužby v našej krajine.

V súčasnosti platí, že slovenskí taxikári musia so svojimi vozidlami absolvovať technickú kontrolu každý rok, čo v iných krajinách Európskej únie nie je štandardom. Táto zmena zákona sa však dotkne aj ukrajinských taxikárov, z ktorých mnohí jazdia v slovenských mestách na svojich vozidlách s ukrajinským evidenčným číslom. Po novom tak budú môcť vykonávať túto činnosť už len na vozidlách so slovenskými EČV.

Nový zákon tak zrovnocení všetkých poskytovateľov taxislužby a môže priniesť vyššiu bezpečnosť na našich cestách. Nový návrh zákona zatiaľ schválila len vláda, po predložení návrhu parlamentu sa bude rozhodovať o jeho schválení zákonodarcami, až následne môže zákon vstúpiť do platnosti.

UŽ LEN SLOVENSKÉ TAXÍKY

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 241

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSlováci, vyťahujte peňaženky. Nová Octavia má štartovacie ceny, prekvapí vás výbavou
Nasledujúci článokMalinké EV za 29-tisíc nezaujalo, dostane spaľovací motor

6 COMMENTS

  1. Mali by zákon vrátiť do pôvodného stavu. Deregulovaním zákona bývalá vláda spáchala ekonomický teroristický čin hodný na podanie trestného oznámenia. Cudzinci kradnú robotu našincom a svoj potencionálny zisk posielajú vo forme poplatku do zahraničia. Jazdiť pod cenu cez zahraničné aplikácie je úžera. Ale aká vláda taký taxikár…

Comments are closed.