startstop

Zvládate prvú pomoc? Veľa vodičov by vás pri nehode nezachránilo..

Aj keď.. Vo veľa prípadoch ohromne pomôže už len zavolanie na záchrannú linku, ale čo ak by ste sa práve ocitli niekde uprostred pustatiny, kde sa spolieha zranený iba na Vás? Zvládate prvú pomoc? Viete, čo treba spraviť?

Tento rok na cestách zahynulo už viac ako 200 ľudských životov. Aj napriek tomu, že polícia neustále svoje akcie ohlasuje vopred a robí kontroly, čísla oproti minulému roku stúpajú. Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského sú príčinou nehôd v poslednom období priamo chyby vodičov, či chodcov. „Na vine nie je veľká rýchlosť, ani výkyvy počasia, ale nesprávny spôsob jazdy a nesústredenosť na riadenie vozidla,“ tvrdí. A treba vedieť prvú pomoc.

Políciou avizované dopravné akcie sa síce priamo zameriavajú na všetkých účastníkov cestnej premávky, ale v drvivej väčšine prípadov ide „len“ o dychovú skúšku alebo meranie rýchlosti. Predísť nehodám, napríklad na diaľnici, by mohla kontrola odstupov alebo dodržiavanie jazdy na diaľnici (mám na mysli tú kopu hlbokomyseľných stredopruhárov).

Zdroj: štartstop.sk

A v pokoji dávať za takéto prehrešky pokuty. Pretože kde nie je sedliacky rozum, nebude nikdy pochopenia. Napríklad v Nemecku sa už policajti oveľa viac zameriavajú na odstupy medzi vozidlami než na rýchlosť. A dodržiavaním správnej vzdialenosti sa zvyšuje čas na možnú reakciu, napríklad ak sa pánko pred vami rozhodne zrazu dupnúť na brzdy, pretože zabudol odbočiť.

Keď už ale nastane nehoda, účastníci potrebujú vašu pomoc. Väčšina vodičov nevie, alebo dokonca nechce poskytnúť prvú pomoc. V kritickom okamihu môže byť takéto zaváhanie hodné ľudského života, no stále viac z nás si to neuvedomuje. Možno že niekto vyviazne z auta sám vďaka šoku, ktorý utrpel. Možno že dotyčný nie je ani príliš zranený. Možno že je v bezvedomí. Ak ste svedkom, nemali by ste ho tam nechať napospas.

Zdroj: NPZ
Zdroj: NPZ

V prípade, že nechcete neznámemu človeku poskytnúť záchranné vdychy do úst, resuscitáciu môžete vykonať aj tak. V takomto prípade iba stláčajte hrudník bez prerušovania s frekvenciou najmenej 100 stlačení za minútu. Tak čo, zvládli by ste záchranu ľudského života? Alebo už niekto zachránil život Vám?

Test asistenčných systémov Hyundai Tucson, dokáže včas zastaviť?

Zdroj: NPZ

Exit mobile version