startstop

Tvrdá basa a konfiškácia auta. V Poľsku sa už s opitými šoférmi nebudú maznať

To, o čom na Slovensku iba rozprávame, sa v Poľsku stáva realitou. Aj náš severný sused bojuje s množstvom opitých vodičov za volantom a vyťahuje zbraň naozaj ťažkého kalibru – konfiškáciu áut hriešnikov, ktorí si za volant sadnú opití. 

Poľský prezident Andrzej Duda podpísal novelu zákona, ktorá zavádza konfiškáciu automobilov a prísnejšie tresty pre opitých vodičov. Podľa novely zákona každému vodičovi, ktorý spôsobí nehodu aspoň s 0,5 promile alkoholu v krvi, prepadne auto automaticky v prospech štátu. V prípade, že polícia prichytí vodiča za volantom aspoň s 1,5 promile alkoholu v krvi, jedným z možných udelených trestov bude aj zhabanie vozidla. V prípade opakovanej jazdy pod vplyvom alkoholu hriešnikovi prepadne auto automaticky. V prípadoch hodných osobitného zreteľa môže súd od prepadnutia automobilu upustiť.

Tí, ktorí auto nevlastnia, budú platiť

Ak vodič nie je vlastníkom vozidla, bude musieť zaplatiť peňažnú sumu alikvótnu k hodnote vozidla, na ktorom jazdil. V prípade, že tak neurobí, bude túto čiastku štát vymáhať prostredníctvom súdnej exekúcie. Čo sa týka stanovenej hodnoty, bude sa prihliadať na priemernú trhovú hodnotu, alebo individuálny odhad ceny prostredníctvom znaleckého posudku v čase pred nehodou.

Za alkohol tvrdá basa

V súčasnosti je v Poľsku za spôsobenie vážnej nehody v opitosti zavedený trest odňatia slobody na 2 až 12 rokov. Novela zákona sprísňuje aj tresty odňatia slobody. Za ťažké ublíženie na zdraví bude uložený minimálny trest 3 roky a za spôsobenie smrti aspoň 5 rokov väzenia. Za spôsobenie ťažkej ujmy na zdraví alebo smrti bude opitému páchateľovi nehody hroziť trest odňatia slobody až do 16 rokov.

Uvedená novela zákona vstúpi do platnosti v poľskom právnom poriadku v decembri 2023.

Podobné sprísnenie trestov navrhoval v októbri na Slovensku aj minister financií Igor Matovič v súvislosti s tragickou nehodou na Zochovej. Podľa jeho návrhu by zadržané autá išli do verejnej dražby a z výťažku by sa financovalo odškodné pre obete dopravných nehôd a ich príbuzných.

Exit mobile version