startstop

Automobilka pred premiérou, ukázala ako bude vyzerať nový Lexus RZ 450e

Elektromobilita je v kurze Japonci nezaháľajú. Lexus chce do roku 2030 mať plne elektrické portfólio a prvý elektromobil by sme mali spoznať v priebehu niekoľkých týždňov.

Celý minulý rok sa niesol v dohadoch, že ako sa bude Toyota / Lexus uberať. Samotný šéf Toyoty, Aiko Toyoda nemá príliš elektromobilitu v láske, čo aj verejne hlása. Hneď niekoľko krát rozmútil vody automobilov svojimi prejavmi, kde hrdo hlásal osvetu spaľovacích motorov a taktiež varoval pred hospodárskymi následkami, ak sa celý svet preorientuje na elektrické vozidlá.

Jeho postoj voči elektromobilite je teda rázny , no slová stále ostanú iba slovami. Konečné slovo má aj tak zákazník. V minulom roku však znova poodhalil svoju osobnosť, kde poukázal na veľké plány automobilky a taktiež ukázal 16 nových modelov, ktoré sú už v štádiu prípravy.

Pred pár týždňami sme vám predstavili plne elektrickú verziu Lexusu RZ450e. Tá sa nám ukázala bez akýchkoľvek predčasných ohlasov. Taktiež sa o tomto modely nevedelo takmer nič. Nakoľko sa jedná o úplnú novinku Lexusu, málokto si však uvedomuje jeho dôležitosť. Špecifikácia auta je aktuálne veľmi dobre strážená v Japonsku a pred jarnou premiérou nevieme skoro nič. Japonci jednoducho pro svojich modeloch presne vedia, čo robia.

Podľa náčrtov aspoň vieme, že sa bude jednať o kompaktný crossover, ktorý je skrížený s chystanou novinkou Toyota bZ4X a Subaru Solterra. Pôjde o elektromobil strednej triedy stojaci na platforme e-TNGA. Je taktiež viac ako pravdepodobné, že tieto modely budú zdieľať dvojmotorový pohon s maximálnym výkonom 160 kW / 218 koní. Kapacita akumulátora bude 72,8 kWh. Batéria by taktiež mohla mať pevný elektrolyt. Viac informácií ohľadom chystanej novinky sa určite dozvieme na jarnej premiére. I keď ani na premiére nemusí byť všetko odhalené. Nechajme to na osud.

Exit mobile version