startstop

Lincoln Star Concept: vráti naspäť romantiku cestovania?

Lincoln Star Concept

Koncept Star predznamenáva príchod štyroch sériových elektromobilov značky Lincoln do roku 2026. Zaujme náladovými osvetleniami a schránkou na papuče.

Značke Lincoln patriacej pod koncern Ford sa v súčasnosti mimoriadne darí. Zaznamenala vôbec najlepší globálny predaj za posledných 21 rokov. Modelová ofenzíva bola nedávno podporená uvedením modelu Zephyr v Číne a veľkého SUV Navigator v Severnej Amerike. Aj Lincoln však už čoskoro čaká elektrická budúcnosť a koncept Star naznačuje, ako budú vyzerať pripravené sériové elektromobily.

Lincoln Star Concept

V súlade s rozvinutým dizajnovým jazykom Lincolnu je silueta konceptu elegantná, dynamická a rozšírená, aby vytvorila výrazný efekt. Koncept Star využíva dizajn, svetlo, displeje, vône a zvuky na vytvorenie pohlcujúceho zážitku pre cestujúcich. Podľa tvorcov je inteligentná technológia zvyšujúca pohodlie, produktivitu a zábavu nasadená všade, aby vrátila späť romantiku cestovania automobilom značky Lincoln z minulosti.

Dizajnéri pracovali na vytvorení vizuálnej harmónie použitím svetla novým moderným spôsobom. Osvetlené kryštály, podsvietené dvere, sedadlá a vonkajšie prvky pozdvihujú architektonický priestor a vytvárajú pocit dokonalého útočiska. Hviezda na prístrojovej doske sa rozsvieti ako drahokam. Víta pasažierov pri priblížení a zároveň dáva nový význam uvítacej sekvencii nazývanej Lincoln Embrace.

Schránka na uloženie papúč

Dizajnom aj farebnou kompozíciou je interiér jedinečne rozdelený na priestory prvého a druhého radu. Zážitok cestovania by mal byť prvotriedny, o čo sa postarajú predovšetkým priestranné a flexibilné sedadlá. Dajú sa polohovať, majú integrované opierky nôh a úložné priestory (napríklad na uloženie papúč) a na operadlách zabudované klimatizované skrinky na nápoje.

Pocit priestrannosti okrem rozsiahleho presklenia umocňuje 3D tlačená kovová mreža na A a D-stĺpikoch. Tieto priehľadné stĺpy spolu so strešným oknom s digitálnym tienením privádzajú dovnútra prirodzené svetlo, aby zvýšili otvorený a vzdušný pocit z priestoru kabíny.

Zakrivený horizontálny displej tiahnuci sa celou šírkou palubnej dosky vytvára digitálnu panorámu, v ktorej obsah plynulo prechádza od integrovanej centrálnej obrazovky do obrazovky v druhom rade sedadiel. Nový pocit z luxusu vytvárajú aj nové materiály, ako sú ekologické alternatívy kože a chrómu a niekoľko jedinečných povrchových úprav.

Tri náladové prostredia

Systém Lincoln Embrace používa tri náladové atmosféry, ktoré harmonizujú zvuk, vôňu a osvetlenie v celej kabíne. Symfonická hudba s digitálnymi animáciami vo vysokom rozlíšení vytvára netradičné prostredie, ktoré má pasažierom spríjemniť čas počas cestovania vo vozidle.

Režim Coastal Morning využíva jemné, oceánske zvuky, vôňu morskej hmly a jemnú, hrejivú žiaru slnka s dynamickým osvetlením, aby napodobnil prechádzku po pláži pri východe slnka. Mindful Vitality má oživiť zmysly s povzbudzujúcim, optimistickým zvukom, dynamickým abstraktným umeleckým dielom, jemným, žiarivým osvetlením a kvetinovou vôňou. A napokon Evening Chill odzrkadľuje súmrak pomocou upokojujúceho nočného soundtracku koordinovaného s videom nočnej oblohy. Tieto tri nálady sú postavené na prirodzenom biorytme ľudského tela ako ráno, deň a večer.

Absenciu spaľovacieho motora využili konštruktéri na vytvorenie ďalšieho odkladacieho priestoru v prednej časti auta. Má elektrochromatické sklo, ktoré sa mení z priehľadného na nepriehľadné. Prepúšťa svetlo, keď je vozidlo v pohybe, a tmavne po zaparkovaní, aby skrylo uložené cennosti.

V interiéri sa nachádza aj Lincoln Attaché, koncept digitálneho kufríka so skrytou priehradkou v zadných dverách, ktorý poskytuje nielen bezpečné uloženie tabletov a notebookov, ale slúži aj na nabíjanie.

Lincoln Star Concept

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rkxrzcj359I]

Exit mobile version