startstop

Posmešky bokom, skúsili sme novú Teslu Model 3

Tesla nedávno modernizovala Model 3. Aj keď sama automobilka označuje vylepšenia ako facelift, tie sú tak radikálne, že pokojne by mohli zniesť aj označenie novej generácie. V konečnom dôsledku je to jedno, pretože v Tesle odstránili množstvo kritizovaných nedostatkov.

S čerstvou novinkou sme sa mohli zoznámiť vďaka DriveTesla.sk. Tesla Model 3 sa vyrába už od roku 2017, takže hĺbková modernizácia prišla vhod. Celá predná časť je nová. Tenšie svetlomety dávajú elektromobilu dynamickejší charakter. Z niektorých uhlov dokonca vyzerá ako Ferrari, najmä v tej krásnej červenej farbe karosérie. Novým lakom karosérie je aj šedá. K dispozícii sú na výber 18 alebo 19-palcové disky kolies. Aktualizovaný model narástol do dĺžky o 25 mm, svetlá výška sa znížila o 2 mm. V zadnej časti zaujme veľké okno. Batožinový priestor sa otvára v štýle sedanu, jeho objem narástol o 33 litrov. Bezrámové bočné okná na všetkých dverách zostali.

Vylepšil sa aj interiér. Jeho základná koncepcia ale bola zachovaná. Centrum všetkého podstatného je sústredené do veľkej, 15,4-palcovej obrazovky na palubnej doske. V rámci šetrenia nákladov sa Tesla zbavila všetkého nepodstatného. Zmizli páčky pod volantom, smerovky sa teraz ovládajú tlačidlami na volante. Volič prevodovky sa nachádza tiež na displeji.

V Tesle však mysleli aj na prípady, ak by obraz na obrazovke z nejakého dôvodu zamrzol, pretože smer jazdy je možné ovládať tlačidlami na strope. Sedadlá vpredu môžu byť po novom klimatizované, nové je tiež ambientné podsvietenie s celou škálou farieb. Obrazovku teraz majú k dispozícii aj zadní pasažieri. Prostredníctvom nej môžu ovládať klimatizáciu, infotainment či komfortné funkcie. Na prvý dojem pôsobí kabína kvalitnejším a robustnejším dojmom, nové materiály a čalúnenia sú príjemné na dotyk.

Koeficient odporu vzduchu karosérie sa znížil z 0,23 na 0,219, takže o niečo narástol aj dojazd. V závislosti od kapacity batérie, veľkosti pneumatík a diskov sa dojazd Modelu 3 pohybuje od 513 km do 678 km vo verzii Long Range. Čo sa týka ceny, počítať môžete so sumou od 36.000 € bez DPH, vrátane dovozu a prihlásenia vozidla.

Exit mobile version