startstop

Zmení svet? Donfgeng začal s výrobou elektromobilu Nammi

Foto: Dongfeng

Dongfeng včera uviedol na čínsky trh nový malý elektromobil Nammi 01 s cenovým rozpätím 10 400 – 14 600 dolárov. Zákazníci si môžu vybrať celkovo zo šiestich modelov. Nammi je nová značka elektrifikovaných vozidiel v rámci koncernu Dongfeng, ktorá sa bude zameriavať na kompaktné elektrické vozidlá. Vozidlo by v priebehu tohto roka malo byť dostupné aj na slovenskom trhu. Mohlo by ísť dokonca o najlacnejší elektromobil predávaný v SR.

Nammi 01 je postavený na podvozkovej platforme Dongfeng Quantum Architecture S3, informuje portál CarNewsChina.com. Ide o päťmiestny elektromobil s vonkajšími rozmermi 4030 x 1810 x 1570 mm s rázvorom dlhým 2660 mm. Na čínsky trh vstúpilo vo veselých farbách, k dispozícii je celkom päť farieb karosérie – žltá, biela, modrá, bielo-žltá a bielo-modrá. Štandardom sú 16-palcové kolesá s pneumatikami 215/60 R16, za príplatok sa však dajú objednať aj 17-palcové.

Foto: Dongfeng
“Dospelá” výbava

Interiér je dostupný v dvoch farebných prevedeniach – v kombinácii čiernej a bielej a čiernej a šedej. Pred vodičom sa nachádza 5-palcový LCD prístrojový štít, dvojramenný multifunkčný volant a 12,8-palcová obrazovka multimediálneho systému. Tá podporuje mobilné diaľkové ovládanie, aktualizácie vzduchom a inteligentné hlasové ovládanie. Vo výbave modelu nechýbajú pokročilé funkcie jazdnej asistencie úrovne 2 vrátane sledovania mŕtveho uhla, autonómneho parkovania, parkovania na diaľku, varovania pred kolíziou, asistenta udržiavania v jazdnom pruhu, rozpoznávania dopravných značiek či adaptívneho tempomatu. To však nie je všetko, v cenníku sa nachádza aj 32-farebné ambientné osvetlenie, bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu či možnosť sklopiť predné sedadlá do relaxačnej polohy, podobne napríklad ako sa to dá v Hyundai IONIQ 5.

Foto: Dongfeng
Pohon

Pohon obstaráva synchrónny elektromotor s permanentným magnetom uložený vpredu. Ponúka najvyšší výkon 70 kW (95 koní) krútiaci moment 160 Nm. Vozidlo má maximálnu rýchlosť 140 km/h. Energia sa ukladá do lítium-železo-fosfátových batérií s kapacitou 31,45 kWh alebo 42,3 kWh. To v preklade znamená dojazd 330, resp. 430 km podľa testovacieho cyklu CLTC. Podporované je rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom aj pomalé nabíjanie striedavým prúdom. V režime rýchleho jednosmerného nabíjania je možné batériu nabiť z 30 % na 80 % za 30 minút alebo nabiť na 200 km dojazdu za 8 minút.

Foto: Dongfeng

Dongfeng Nammi 01 by sa v priebehu roka 2024 mal začať predávať aj na slovenskom trhu. Potvrdil to v našom rozhovore Branislav Kocper, konateľ importu Dongfeng pre Slovensko, Maďarsko a Česko. Oficiálna cena, za ktorú sa bude vozidlo u nás predávať, zatiaľ nie je známa, no základ by mohol stáť do 19-tisíc eur.

Exit mobile version